To przepis na symboliczną ilość zupy rybnej, którą można podać na Wigilię. Potrawa oszczędna, bo wykorzystujemy do niej to, co zostało nam po smażeniu karpia. Kilka jarzyn i zupa gotowa!
Składniki: resztki z karpia, jakie zostały nam po smażeniu; marchewka, pietruszka, seler, cebula, 3-4 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka czerwonej papryki w proszku, cytryna.
Przygotowanie:
Głowę, ogon i wszystko to, co zostało nam po smażeniu karpia, gotujemy z jarzynami.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskiej, doprawiamy solą i pieprzem.
Po ugotowaniu, co trwa ok. godziny, studzimy nasz wywar.
Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, obieramy mięso z ryby, a następnie całość miksujemy. Przed podgrzaniem dodajemy czerwoną paprykę.
Zupę podajmy do stołu lekko skropioną cytryną.
Smacznego!