Sezon na czereśnie jeszcze trwa! Obok straganów z tymi owocami trudno przejść obojętnie. Nie tylko dlatego, że smakują wybornie. Są również prawdziwą kopalnią witamin i soli mineralnych. Warto więc jeść je do woli! Oto kilka kuszących przepisów z czereśniami w roli głównej.
Na te letnie bułeczki nie sposób się nie skusić. Doskonale będą smakować z poranną kawą, ale nie tylko. Ta słodka przekąska z pewnością spisze się także w ciągu dnia.
Do ciasta potrzebujemy: 300 g mąki pszennej, 21 g suchych drożdży, 1-2 jajka, pół szklanki mąki, szczypty soli, 1/3 kostki masła;
Masa twarożkowa: 200 g serka twarogowego, 3 łyżki masła, 1 żółtko, 1/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 30 dag czereśni;
Wykonanie: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy mleko, jajko, miękkie masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy twarożkową masę, łącząc wszystkie składniki.
Z ciasta formujemy kuleczki. Robimy w nich wgłębienie, do czego możemy użyć dna szklanki. Możemy posmarować całość rozbełtanym masłem, wtedy bułeczki ładnie się przyrumienią. Na górę każdej kładziemy masę dekorujemy wydrylowanymi czereśniami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, ażdo zarumienienia.
Jajeczno-śmietankowy, aksamitny krem pokryty warstwą skarmelizowanego cukru. To brzmi chyba wystarczająco apetycznie! Teraz do tego klasycznego, francuskiego deseru możemy dodać jeszcze czereśnie. Efekt końcowy będzie obłędny!
Potrzebujemy: Szklanki śmietanki kremówki 36-procentowej, 5-6 żółtek, 3 łyżek białego i 5 łyżek brązowego cukru, laski wanilii, 10 dag czereśni;
Wykonanie: Do rondelka wlewamy śmietankę, dosypujemy biały cukier i ziarenka wanilii. Mieszamy na wolnym ogniu do momentu, aż całość nie zacznie się gotować na brzegach. W międzyczasie ubijamy delikatnie żółtka. Dolewamy do nich lekko przestudzoną śmietankę - nie od razu całą, ale po łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając. Krem musi być błyszczący i gładki, bez pęcherzyków powietrza. Do kokilek wkładamy pozbawione pestek czereśnie i zalewamy je kremem - najlepiej przez sitko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 45 minut, aż wierzch się zetnie.
Przestudzony krem wkładamy na kilka godzin do lodówki, a po wyjęciu posypujemy brązowym cukrem. Karmelizujemy go - najlepiej przy pomocy specjalnego palnika. Jeśli jednak go nie mamy, świetnie sprawdzi się piekarnik ustawiony na funkcję grilla. Krem kładziemy na najwyższą szynę, dosłownie na chwilę - wystarczy, że cukier lekko się zarumieni, bo przypalony nada deserowi zbyt gorzki smak.
Bardzo szybkie ciasto, którego nie trzeba wyrabiać. To jednak nie jedyna jego zaleta! Wystarczy raz spróbować, by zakochać się w jego smaku.
Potrzebujemy: Pół kilograma czereśni, 2 szklanek mąki pszennej, startej skórki pomarańczy, pół szklanki cukru, 3-4 jajek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli, 3/4 szklanki mleka.
Wykonanie: Najpierw przygotowujemy czereśnie - umyte i wydrylowane posypujemy szczyptą cukru, możemy dodać soku z pomarańczy. Odkładamy, by smaki mogły się przegryźć. W tym czasie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka ubite z cukrem, startą skórkę pomarańczy, sól i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy czereśnie do żaroodpornego naczynia i zalewamy je masą. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gęsty, czereśniowy sos barbecue doda wyrafinowanego smaku najprostszym mięsnym potrawom. Świetnie smakuje na przykład z filetem z kurczaka.
Do sosu potrzebujemy: około 20 czereśni, puszki pomidorów, 150 g przecieru pomidorowego, 2 łyżeczek: oliwy z oliwek, octu, brązowego cukru, jednej cebuli, przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku, 1 łyżeczki sosu sojowego, musztardy i pieprzu cayenne.
Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pozostałe składniku. Gotujemy je na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 20-30 minut.
Filet z kurczaka posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy go w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem. Dodajemy wcześniej podgotowane, pokrojone w plasterki i posypane solą ziemniaki. Pieczemy je razem z kurczakiem przez około 25 minut.