Kuszą kolorem i zapachem, wabią dojrzałą słodyczą. Truskawki to owoce, z których można przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda. Na przykład włoską panna cottę, aromatyczną sałatkę, domowe lody z nutą wanilii. Oto kilka naszych propozycji!
Tarta grzechu warta! Na kruchym spodzie, pachnąca migdałami, rozpływająca się w ustach. To jednak truskawki pełnią tu główną rolę i dodają jej pełni smaku.
Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki, 3 łyżki cukru pudru, 130 g masła, jajko; Krem: 200 g serka mascarpone, szklanka cukru, 1-2 łyżeczki aromatu migdałowego, 20 g śmietanki kremowej 30-procentowej; Wierzch: pół kilo truskawek, szczypta cukru, łyżeczka masła, migdały;
Sekret tkwi w kruchym cieście. Wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Do przesianej mąki dodajemy dobrze schłodzone masło i cukier puder. Miksujemy aż z ciasta zrobią się okruszki, a następnie dodajemy jajko. Ciasto możemy zagnieść ręcznie. Lepimy kulkę, owijamy w folię i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Następnie wykładamy na stolnicę i wałkujemy - najlepiej między dwoma foliami spożywczymi, wtedy ciasto nie przyklei się do wałka. Ciasto układamy na formie, dziurkujemy widelcem i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem - w ten sposób unikniemy "odklejenia" ciasta od formy. Pieczemy przez 15-20 minut, zdejmujemy papier i pozostawiamy w piekarniku przez kolejne 15 minut, aż się lekko zrumieni.
W międzyczasie przygotowujemy krem: ubijamy na sztywno pianę, dodajemy do niej serek mascarpone, dwie krople aromatu migdałowego i około 3 łyżek cukru pudru. Miksujemy. Przygotowujemy polewę truskawkową: Owoce obieramy, kroimy na pół i wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dodajemy szczyptę cukru i mieszamy na wolnym ogniu przez kilka minut (trzeba uważać, żeby nie puściły za wiele soku).
Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Owocami dekorujemy wierzch tarty, posypujemy migdałami. Gotowe!
To jeden z najwspanialszych smaków lata! Lody truskawkowe z nutą wanilii stanowią połączenie doskonałe. Skropione cytryną - genialne!
Potrzebne składniki: 0,5 kg truskawek, 200 ml śmietanki kremówki 30-procentowej, laska wanilii, ok. 150 g drobnego cukru (mniej, jeśli owoce są bardzo słodkie!), 2 łyżki soku z cytryny;
Przygotowanie: Umyte, odszypułkowane truskawki wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę. Truskawki posypujemy cukrem, ziarenkami świeżej wanilii, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystko blendujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Masę przekładamy do maszynki do lodów. Jeśli jednak jej nie mamy - nic straconego! Jest to jednak bardziej pracochłonne. Schłodzoną masę musimy umieścić w zamkniętym pojemniku, a następnie mrozić około 3-4 godzin. Nie można zapominać o mieszaniu masy co godzinę - dzięki temu pozbawimy jej kryształków lodu, nasz deser będzie gładki, a nie chrupiący ;)
Pyszny włoski deser z dodatkiem truskawek podbije nie jedno podniebienie. Ma aksamitną konsystencje, wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie panna cotty wymaga odrobiny cierpliwości, ale ten smak jest jej warty.
Składniki: 40 ml śmietanki kremówki, ¾ szklanki mleka, pół szklanki cukru, aromat waniliowy, żelatyna, truskawki;
Przygotowanie: Do rondelka wlewamy około 40 ml śmietanki kremówki i ¾ szklanki mleka. Dodajemy pół szklanki cukru i kilka kropel aromatu waniliowego. Mieszamy na wolnym ogniu, aż rozpuści się cukier. Dodajemy dwie łyżki żelatyny namoczonej kilka minut wcześniej w 2 łyżkach wody. Mieszamy ok. 1 minuty, rozlewamy do kokilek i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Polewamy truskawkami, wcześniej delikatnie "podsmażonymi" z masłem na patelni. Dzięki temu puszczą odrobinę soku.
Sałatka idealna na lekkie śniadanie albo jako dodatek do dań głównych. Znakomicie smakuje na przykład z pieczonym camembertem. Do tego jest prosta w przygotowaniu.
Składniki: Garść migdałów, 200-300 g szpinaku, tyle samo truskawek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz;
Przygotowanie: Migdały prażymy kilka minut na suchej patelni. Truskawki kroimy na pół, wsypujemy do miseczki z umytym szpinakiem, a następnie dodajemy migdały. Mieszamy oliwę, ocet, sól i pieprz. Sosem polewamy sałatkę.
Puszysty frykas, błyskawiczny w przygotowaniu. Ujmuje wyrazistym smakiem.
Składniki: 200-250 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, pół szklanki cukru pudru, 200-300 g truskawek;
Przygotowanie: Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, a następnie blendujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec dodajemy mascarpone. Krem układamy na dnie pucharków. Przekładamy zmiksowanymi truskawkami, a następnie znów kremem. Dekorujemy owocami. Deser schładzamy w lodówce.