RMF FM był dziś z Wami w Sulejówku podczas Festiwalu Niepodległościowego. Z okazji Narodowego Święta Niepodległości Muzeum Józefa Piłsudskiego i RMF FM wspólnie celebrowaliśmy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Atrakcje festiwalu uwieńczył główny koncert, na którym wystąpią m.in. Kasia Kowalska, Zakopower, Gaba Kulka, Lora Szafran, Karim Martusewicz z VOO VOO, Sylwia Wiśniewska, Tomasz Makowiecki, Anna Cieślak.

W Sulejówku padał śnieg z deszczem, ale mimo takiej pogody nasz reporter Mariusz Piekarski spotkał przed dworkiem kilkunastoosobową grupę miłośników gry w szukanie ukrytych skarbów. Jak powiedzieli, to miejsce - dworek Milusin - celowo wybrali jako początek swoich dzisiejszych poszukiwań.

A gdzież można być w Warszawie 11 listopada, jak nie przed dworkiem Milusin - pytał retorycznie jeden z uczestników imprezy.

A już o godzinie 13:00 na stadionie w Sulejówku rozpoczęła się Niepodległościówka organizowana przez Muzeum Józefa Piłsudskiego. "Niepodległościówkę" zaczęliśmy piknikiem historycznym, na którym legioniści poprowadzili grę terenową, a ułani zabrali dzieci na przejażdżki konne. W planie także warsztaty historyczne, podczas których można szukać sztukę wykonywania chorągiewek i kotylionów. Miłośnicy fotografii mogą wejść także do fotobudki, w której robią sobie zdjęcie w maciejówce lub z wąsami Józefa Piłsudskiego.

Na zakończenie wielki koncert gwiazd polskiej sceny zatytułowany "Muzeum na stulecia!", podczas którego zaśpiewali m.in. Kasia Kowalska, Zakopower, Lora Szafran, Wojciech Waglewski, Maciej Balcar. Yo tylko część atrakcji, które czekały na gości w Sulejówku. Gwiazdy polskiej sceny zabrały gości w muzyczną podróż od znanych piosenek legionowych, przez piękne melodie międzywojenne, aż po największe współczesne przeboje.

W Sulejówku również wspólnie z Wami śpiewaliśmy polskie pieśni legionowe i patriotyczne. 

Do akcji tradycyjnie włączyło się RMF FM. Wśród przygotowanych przez nas atrakcji znalazły się m.in. słodkie ciastka "Niepodległościówki", których "patriotyczna", bo oparta wyłącznie na polskich składnikach, receptura powstała specjalnie na tę okazję. Słodkości przygotowuje krakowska cukiernia "Słowik".

Na spodzie mamy ciasto kruche, potem jabłko, a następnie ciasto czekoladowe, a wszystko wykończone masa cukrową w biało-czerwonych barwach - opowiada cukiernik Krzysztof Słowik. Zresztą zobaczcie sam:

 (j.)