To, co jemy w dniach, a nawet tygodniach poprzedzających zabieg chirurgiczny ma istotne znaczenie dla reakcji organizmu na przebieg operacji i procesu gojenia się ran - informują lekarze z Brigham and Women's Hospital (BWH). Wyniki swoich badań, dotyczących głównie tkanki tłuszczowej publikują na łamach kwietniowego numeru czasopisma "Surgery". Wynika z nich, że przed zabiegiem najzdrowsza jest dieta z niską zawartością tłuszczu.

REKLAMA

Tkanka tłuszczowa to jeden z głównych składników naszego ciała, często ulegający podczas zabiegu chirurgicznego poważnym uszkodzeniom. Badacze z BWH odkryli w trakcie eksperymentów na myszach, że podczas operacji dochodzi do zaburzeń równowagi chemicznej tkanki tłuszczowej i te zaburzenia są tym większe, im więcej tłuszczu zawierała dieta przed zabiegiem.

Celem badań było sprawdzenie, czy dieta niskokaloryczna może pomóc w ograniczeniu niekorzystnych dla tkanki tłuszczowej skutków zabiegu chirurgicznego. O ile w przypadku istotnych tkanek ciała chirurdzy dobrze wiedzą jak minimalizować te skutki, tkanka tłuszczowa, przecinana często dla uzyskania dostępu do operowanych organów, nie była dotąd pod tym kątem analizowana. Okazuje się jednak, że jej reakcja nie pozostaje bez wpływu na stan organizmu po zabiegu.

Naukowcy karmili jedną grupę myszy dietą wysokotłuszczową (60 procent kalorii pochodziło z tłuszczu), druga pozostawała na diecie normalnej, w której udział kalorii z tłuszczu nie przekraczał 10 procent. Na trzy tygodnie przez eksperymentalnymi zabiegami część myszy z grupy wysokotłuszczowej przestawiono na normalną dietę. Po zabiegach analizowano, jak obecność rany pooperacyjnej wpływa na tkankę tłuszczową. Zauważono nasilenie procesów zapalnych i zaburzenie syntezy niektórych enzymów, szczególnie u młodych myszy i tych, u których wywołano infekcję.

Okazało się jednak, że natężenie niekorzystnych procesów było mniejsze u myszy, którym przed operacją ograniczono dostęp do wysokotłuszczowych pokarmów. Zdaniem lekarzy warto sprawdzić, czy podobny efekt wystąpi też u ludzi. Ograniczenie tłuszczów przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi mogłoby pomóc zmniejszyć u pacjentów ryzyko pooperacyjnych komplikacji i przyspieszyć ich powrót do zdrowia.