Naukowcy alarmują: Polki mają ogromne braki wiedzy w zakresie tego, jak powinny odżywiać się w ciąży. Aż 56 procent kobiet ankietowanych przez TNS OBOP nie zmieniło żadnego z elementów swojego jadłospisu, będąc przy nadziei.
Badania pokazują, że Polki mają bardzo ogólne wyobrażenie na temat tego, co powinny jeść, kiedy są w ciąży. Nawet, jeśli wiedzą, na jakie składniki diety powinny zwrócić w tym czasie szczególną uwagę, to bardzo rzadko ich wiedza przekłada się na to, jak budują jadłospis.
Niemal połowa przebadanych kobiet wie, że dieta ciężarnej powinna zawierać warzywa i owoce. Jednak tylko 17 procent respondentek przyznało, że starało się jeść więcej tych produktów, oczekując dziecka. Wśród pań, które nie wykluczają zajścia w ciążę w przyszłości, 25 procent zadeklarowało, że zwiększy wtedy spożycie owoców i warzyw.
Tylko 30 procent badanych kobiet wiedziało o tym, że w ciąży powinno się zażywać witaminy lub jeść produkty bogate w witaminy. Jeszcze rzadziej uczestniczki badania zwracały uwagę na takie ważne składniki diety jak ryby, białe mięso i nabiał. Tylko 9 procent respondentek stwierdziło, że dieta ciężarnej powinna być bogata w ryby, które są źródłem ważnych dla rozwoju dziecka nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Badania "Polka w ciąży" zostały przeprowadzone przez TNS OBOP w grupie 750 pań w wieku 20-55 lat, które były w ciąży, są w ciąży lub nie wykluczają ciąży w przyszłości.