Eksperci Unii Europejskiej opublikowali raport oceniający ryzyko zagrożenia zdrowia ludzkiego, w przypadku wykrycia BSE nie tylko wśród bydła...
Do tej pory nie wykryto w naturalnym środowisku żadnego przypadku BSE wśród owiec i kóz. Unijni eksperci przyznają jednak, że nie dysponują żadnymi testami ani systemem odpowiedniej kontroli. Już natomiast udowodniono, że priony mogą zainfekować geny obu gatunków zwierząt. Prawdopodobne jest również, że mączkę mięsno-kostną, uważaną za źródło przenoszenia choroby, podawano nie tylko krowom, ale także owcom i kozom. Dlatego zdaniem unijnych ekspertów trzeba przyjąć założenie, że część baraniego, czy koziego mięsa jest także skażona. Eksperci wzywają więc do gromadzenia informacji, nadzorowania stad i przygotowywania się do wprowadzenia systemu indywidualnej identyfikacji owiec i kóz. Jeżeli potwierdzony zostanie choćby pierwszy przypadek BSE Unia wprowadzi wówczas tak samo drastyczne środki zwalczania tej choroby, jak w przypadku krów.
Posłuchaj relacji korespondenta RMF FM w Brukseli Katarzyny Szymańskiej – Borginion:
22:30