„Ludzie, którzy nie jedzą mięsa, mają często wyższą odporność, lepsze samopoczucie i więcej energii” – mówi w rozmowie z dziennikarką RMF FM dietetyczka i weganka Monika Areczuk. „Nie jest prawdą, że wegetarianizm prowadzi do niedoborów białka. Pod warunkiem, że dieta jest zbilansowana odpowiednio” – zapewnia. Dodaje także: „Wegetarianie lubią smak mięsa, więc tworzą potrawy, które będą go przypominać – kotlet z fasoli, wędliny sojowe, boczek wegetariański z cukinii”.

REKLAMA

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Posłuchaj wywiadu z dietetyczką i weganką Moniką Areczuk

Ewa Kwaśny: Dlaczego ludzie wybierają wegetariański styl życia? Czy to jest nowa moda?

Monika Areczuk, dietetyczka i weganka: Ludzie wybierają wegetariański dietę, ponieważ zapewnia ona dłuższe życie. Przynosi wiele korzyści zdrowotnych, takich jak: mniejsze zagrożenie chorobami układu krążenia, mniejsze zagrożenie otyłością, cukrzycą typu II. U wegetarian odnotowujemy także mniej zachorowań na niektóre nowotwory. Ludzie, którzy nie jedzą mięsa, mają często wyższą odporność, lepsze samopoczucie i więcej energii.

Ludzie wybierają wegetariański dietę, ponieważ zapewnia ona dłuższe życie

Przeciwnicy tej diety twierdzą jednak, że prowadzi ona do niedoborów białka, witaminy B12, witaminy D. Jaka jest prawda?

To jest nieprawda. Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska zawiera pełnoziarniste produkty, warzywa - jak najbardziej zróżnicowane, jak najmniej przetworzone, z różnych grup kolorystycznych. Wegetarianie także zwracają uwagę na to, aby wybierać różne części roślin, czyli jedzą zarówno korzenie, jak i łodygi, liście, kwiaty, owoce, rośliny strączkowe. W diecie wegetarianina znajdziemy również orzechy, pestki, nasiona. Zamiast słodyczy zaś, wegetarianie wybierają zwykle suszone owoce.

Jak mogłaby pani przekonać osobę, która nie wyobraża sobie życia bez mięsa, by zmieniła swoją dietę na wegetariańską?

Głównym argumentem przemawiającym za rezygnacją z produktów mięsnych jest właśnie to, że wegetarianie charakteryzują się lepszym zdrowiem. Na taką dietę warto więc przejść z powodów zdrowotnych. Ale nie zapominajmy, że ludzie z przyczyn etycznych wybierają taki styl życia. Unikają produktów odzwierzęcych. Pragną żyć długo, w dobrym zdrowiu, ale też w zgodzie ze swoim sumieniem i przyrodą. Wegetarianie chronią otaczający nas świat przed negatywnymi skutkami rozwoju cywilizacji, bo wiadomo, że aby wyprodukować mięso zużywamy więcej wody, więcej energii.

Wegetarianie charakteryzują się lepszym zdrowiem

Jest wiele mitów dotyczących diety wegetariańskiej. Jeden z nich mówi, że jest to droga dieta.

Jest, jeśli wybieramy zbyt często produkty wysoko przetworzone, takie jak produkty sojowe - czyli pasztet sojowy, wędliny sojowe. Nie są one zdrowe, nie zawierają zbyt wielu wartości odżywczych. Przypominają nieco smakiem produkty tradycyjne i są drogie. Wiele razy odwiedzam też sklepy ze zdrową żywnością. Obserwuję ceny i one są bardzo wysokie w stosunku do cen w innych miejscach. Natomiast wegetarianie nieczęsto zaopatrują się w sklepach ze zdrową żywnością. Zwykle robią zakupy na bazarach, w tradycyjnych supermarketach, omijając alejki z produktami odzwierzęcymi. Wegetarianie kupują kaszę, makarony pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, warzywa i owoce sezonowe, które są wtedy tańsze, rośliny strączkowe, które są bardzo tanie, orzechy, pestki, nasiona, owoce suszone. Te ostatnie - owszem, są drogie - ale jemy je zamiast słodyczy, więc okazjonalnie. Wegetarianie lubią próbować też nowych rzeczy. Kupują niespotykane produkty takie jak quinoa, która zawiera bardzo dużo wartości odżywczych.

A co to jest quinoa?

To tak zwana komosa ryżowa. Jest taki produkt pełnoziarnisty, bezglutenowy, lekkostrawny, który gotujemy podobnie jak ryż. Jest smaczny, zdrowy, pożywny. Wegetarianie często z niego korzystają. W diecie wegetarianina można spotkać też amarantu - to tak zwane zboże Inków. Jest spożywany w postaci mąki, możemy z niego zrobić zarówno chleb, jak i ciasteczka. Często wegetarianie lubią smak mięsa i produktów odzwierzęcych, więc tworzą potrawy, które będą go przypominać. I tak możemy w diecie wegetarianina spotkać kotlety z soczewicy, z soi, z fasoli. Możemy spotkać soczewicę, czyli potrawę do złudzenia przypominającą jajecznicę.

Ale nie będzie to jajecznica na boczku?

Jest też boczek wegetariański, nawet witariański. Boczek witariański, który jadałam, był zrobiony z cukinii, która była marynowana, a potem była przez całą dobę suszona w odpowiednim urządzeniu.

Osoby, które ze swej diety wykluczają wszystkie produkty odzwierzęce, bardzo często spotykają się z niezrozumieniem otoczenia, rodziny, nieprzychylnością lekarzy

A łatwo być w Polsce wegetarianinem?

Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj wegetarianizmu wybieramy. Jeżeli to jest laktoowowegetarianizm, to takie osoby mają mniej problemów. Ale już osoby, które ze swej diety wykluczają wszystkie produkty odzwierzęce, bardzo często spotykają się z niezrozumieniem otoczenia, rodziny. Spotykają się też z nieprzychylnością lekarzy - zwłaszcza dzieci i kobiety w ciąży, czy też kobiety karmiące mają ten problem.