Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Aromatyczny napój i zawarta w nim kofeina pomaga nam ruszyć do porannych obowiązków. Naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo odkrywają kolejne jej tajemnice. Tym razem zajęli się... dziećmi i nastolatkami, którzy - chcemy tego czy nie - spożywają coraz więcej kofeiny w kawie, herbacie, napojach gazowanych czy energetycznych. A wpływ kofeiny badano do tej pory raczej na dorosłych.
Badania, prowadzone na grupie 96 dzieci i nastolatków pokazały, że pod wpływem kofeiny i dziewczęta i chłopcy osiągają lepsze wyniki w testach pamięciowych, mają krótszy czas reakcji i są bardziej spostrzegawczy. Okazuje się przy okazji, że kofeina silniej poprawia wyniki testów u dziewcząt, a jej działanie istotnie zależy od wahań poziomu hormonów. Wyniki opublikowano podczas sesji naukowej American Society for Nutrition.
Badania pod kierunkiem doktor Jennifer Temple nie miały służyć promocji kofeiny. Naukowcy szacują, że w ciągu ostatniego ćwierćwiecza jej spożycie wśród amerykańskiej młodzieży wzrosło nawet o 70 procent. Postanowili sprawdzić, czy na jej przykładzie można próbować wyciągać wnioski, co do działania także nielegalnych substancji psychotropowych. Odkrycie różnic w działaniu kofeiny na dziewczęta i chłopców może okazać się pomocne.
Inna seria badań prowadzonych na Uniwersytecie w Buffalo pod kierunkiem doktor Jennifer Temple pokazała z kolei, że kawa wpływa na to, jak oceniamy inne potrawy. To co popijamy kawą, zwykle bardziej nam smakuje. Sprawdzono to już wśród ochotników dorosłych, w wieku od 18 do 50 lat.
Podawano im napój z kofeiną albo placebo i porcję jogurtu o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu. Jogurty specjalnie przygotowywano tak, by ich smak był uczestnikom wcześniej nieznany. Były tam więc jogurty o siedmiu smakach, między innymi migdałowym, syropu klonowego, dyni, czy mięty. Po czterech dniach doświadczeń okazało się, że uczestnikom bardziej smakowały te jogurty, które spożywali wraz z napojem z kofeiną, a nie z placebo.