Noma - uznawana w wielu plebiscytach i rankingach za najlepszą na świecie – zostanie zamknięta. Legendarna kopenhaska restauracja ma zakończyć działalność w obecnej formie pod koniec 2024 roku, później ma się zmienić w kulinarne laboratorium.
W prestiżowym rankingu magazynu "Restaurant" tworzonym w oparciu o zdanie szefów kuchni, krytyków kulinarnych, restauratorów i smakoszy, Noma była wybierana najlepszą restauracją świata pięć razy. Ostatni raz przyznano jej tytuł w 2021 roku.
Noma w obecnej formie przestanie istnieć pod koniec 2024 roku. Zmieni się w "pionierską kuchnię testową zajmująca się kulinarnymi innowacjami, szukaniem nowych smaków". "Kuchnię, która pozwoli na dzielenie się owocami naszej pracy w formie znacznie szerszej niż dotychczas" - czytamy w oświadczeniu na stronie restauracji.
"Naszym celem jest stworzenie instytucji działającej na rzecz przełomu w branży spożywczej, ale także zredefiniowania podstaw działania zespołu restauracyjnego, stworzenie miejsca, gdzie można się uczyć podejmować ryzyko i się rozwijać" - dodano.
Podkreślono też, że nowy koncept kulinarny będzie się sporadycznie otwierał dla gości.
Otwarcie Nomy 3.0 - bo tak nazywa się kuchnia testowa - planowane było od dwóch lat. "Jeśli pandemia nas czegoś nauczyła, to tego, jak kruche mogą być nasze marzenia. Jak niesamowicie wyczerpująca i trudna może być branża" - mówił szef Nomy René Redzepi po przyznaniu jego restauracji tytułu w 2021 roku. CNN zwraca uwagę, że już wtedy Redzepi ujawnił wskazówkę dotycząca przyszłości Nomy. Mówił wówczas, że jego zespół "spędził ostatnie 1,5 roku marząc o czymś". "Teraz to coś zbudujemy" - podkreślał.
Specjalnością Nomy jest nowoczesna kuchnia skandynawska. Składniki pozyskiwane są lokalnie, często zbierane w lesie. Można tam spróbować np. kremu z móżdżku reniferka z pszczelim pyłkiem czy lodów z pigwy i sfermentowanego ryżu z ostrygowym karmelem.