Fala upałów zagraża tegorocznej produkcji tokaju. Wysokie temperatury zmuszają węgierskie winnice do wczesnych zbiorów. Naukowcy twierdzą, że rosnące temperatury mogą sprawić, że w kraju będzie zbyt gorąco, aby produkować słynne wina tokajskie.
Najgorętszy w historii lipiec na Węgrzech zmusił miejscowych winiarzy do rozpoczęcia zbiorów białych winogron na początku sierpnia, czyli o miesiąc wcześniej niż zwykle.
Według raportu Państwowej Służby Meteorologicznej lipiec tego roku był na Węgrzech najcieplejszy od rozpoczęcia monitorowania temperatury w 1901 roku. Zmiany klimatyczne poważnie wpływają na renomowany węgierski przemysł winiarski, zwłaszcza na produkcję białego wina.
Klimatolog Péter Szabó w rozmowie z portalem mandier.hu sugeruje, że węgierscy producenci wina - z których ponad dwie trzecie uprawia winogrona na wino białe - muszą przebranżowić się i przejść na produkcję wina czerwonego. To bowiem lepiej nadaje się do cieplejszego klimatu.
Węgierscy winiarze uważają jednak, że będą w stanie dostosować się do zmieniającego się klimatu i kontynuować produkcję tradycyjnych białych win. Wygląda na to, że będziemy nowym regionem śródziemnomorskim, więc ta zmiana niekoniecznie musi być niekorzystna dla węgierskiego przemysłu winiarskiego. Musimy się jednak dostosować - powiedział Péter Varga, właściciel winnicy Varga w Badacsonyörs.
Jego winiarnia wdraża już strategie minimalizujące narażenie winogron na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i rozważa zasadzenie nowych winnic na wschodnich zboczach.
Tokaj jest białym winem produkowanym w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja na północnym wschodzie Węgier. Przeciętna roczna produkcja tego trunku wynosi około 10 mln litrów.