Bryndza podhalańska zostanie w poniedziałek 11 czerwca wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. To pierwszy produkt z Polski, który uzyska unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia.
W marcu minął termin składania sprzeciwów wobec objęcia bryndzy podhalańskiej ochroną w UE. Żaden z krajów członkowskich nie zgłosił zastrzeżeń. Wpisanie na listę produktów chronionych to ostatni etap długiej procedury rejestracji.
Weryfikację unijną przeszedł już także oscypek, jednak Słowacja zgłosiła sprzeciw wobec rejestracji tej nazwy dla serów produkowanych na Podhalu. W maju rząd w Bratysławie zadeklarował, że wycofał sprzeciw dzięki zapewnieniom Warszawy, że nazwa oscypek będzie używana tylko w języku polskim, Słowacy zaś będą nadal mogli produkować podobny ser pod nazwą "osztiepok".
Z punktu widzenia Komisji Europejskiej, sprawa oscypka nadal nie jest rozwiązana, gdyż do Brukseli nie nadeszła informacja o porozumieniu między Polską a Słowacją, podpisanym przez ministrów rolnictwa obu krajów 28 maja. Na liście produktów czekających na unijny certyfikat jest jeszcze wiele innych produktów, reprezentujących każdy region Polski.