Zatrucie pokarmowe stwierdzono u 862 osób, które wcześniej zjadły posiłek w restauracji serwującej tzw. płynący makaron – nagashi somen – w mieście Tsubata w prefekturze Ishikawa, leżącej w środkowej części japońskiej wyspy Honsiu – informuje w piątek dziennik "Asahi Shimbun"

Nagashi somen to forma podawania cienkiego makaronu z mąki pszennej. Przepływa on w bieżącej lub źródlanej wodzie w długiej bambusowej rynnie wzdłuż restauracji. Klienci wyławiają go, używając pałeczek, zanurzają w sosie bulionowym i zjadają.

Władze prefektury poinformowały w piątek, że otrzymały skargi od 1298 osób, które między 11 a 17 sierpnia, w okresie buddyjskiego święta zmarłych O-Bon, gościły w restauracji w Tsubata.

Klienci, którzy zjedli nagashi somen lub grillowanego w soli pstrąga górskiego, zaczęli odczuwać niepokojące objawy, co skłoniło władze do sprawdzenia wody źródlanej używanej przez restaurację. 

Wykryto w niej campylobacter, bakterię powodującej biegunkę. 

U 892 z nich potwierdzono zatrucie. 22 osoby trafiły do szpitala.  Restauracja planuje zakończyć działalność po wypłaceniu odszkodowania ofiarom.