Wigilia dla bezdomnych i potrzebujących, która odbędzie się w niedzielę na krakowskim rynku, to największa taka akcja charytatywna w Polsce. Co roku uczestniczy w niej tysiące osób z całego kraju. Dla najbardziej potrzebujących przygotowano 50 tys. porcji różnych dań wigilijnych.
Już po raz 19. wigilię organizuje krakowski restaurator, Jan Kościuszko. Rozpocznie się ona w niedzielę po 11:00 i potrwa aż do wyczerpania przygotowanych dań.
Organizatorzy wigilii przygotowują ponad 50 tys. porcji różnych dań: pierogów, kapusty z grzybami, czerwonego barszczu i zupy grzybowej. W tym roku po raz pierwszy pojawi się 10 tys. porcji karpia z gospodarstwa rybackiego z Doliny Będkowskiej.
Nasza wigilia to najbardziej transparentna akcja charytatywna – z jednej strony są ci, którzy mogą i chcą się podzielić, z drugiej ci, którzy pomocy szukają i potrzebują. Pomiędzy nimi jest stół wigilijny - powiedział Kościuszko.
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Organizatorzy apelują do dobroczyńców, aby przynieśli w niedzielę na rynek żywność o przedłużonej przydatności do spożycia - konserwy mięsne, gotowe dania i makarony. Produkty te będą na bieżąco rozdawane potrzebującym.
(dp)