Bóle brzucha, wysypka, wymioty, biegunka - takie objawy, które mogą się pojawić po zjedzeniu ryby maślanej - ostrzega "Gazeta Pomorska". Wszystko przez woski zawarte w rybie.
Nasz organizm może ich nie tolerować. W grupie zwiększonego ryzyka są osoby z problemami jelit i kobiety w ciąży. U niektórych osób objawy pojawiają się już po 2,5 godz. od zjedzenia ryby i mijają w ciągu doby.
W związku ze skutkami ubocznymi, jakie może spowodować zjedzenie ryby maślanej, od początku roku jej sprzedaż w całej Unii Europejskiej jest obłożona specjalnymi ograniczeniami.
Ale w smażalniach nad Bałtykiem ryby maślane stały się przebojem kulinarnym. I nikt nie ostrzega kupujących, co ich może spotkać. A za porcję tej egzotycznej ryby trzeba zapłacić więcej niż za tradycyjnego pstrąga, dorsza, czy flądrę.