Warzywa, owoce, pieczywo i wędliny - te produkty wyrzucamy do kosza najczęściej. Powód jest prosty: najszybciej się psują. Każdego roku mieszkańcy Unii Europejskiej wyrzucają do śmieci aż 90 milionów ton jedzenia, w tym Polacy - 9 mln ton. To oznacza, że średnio każdy marnuje 180 kilogramów żywności.
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Ale - jak podkreśla Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności - nie jest to jedyny powód. Polacy przyznają się do tego, że nie wiedzą, jak przechowywać żywność. Nie mają na to patentów - wyjaśnia Gosiewska.
Eksperci podkreślają natomiast, że wyrzucając jedzenie wyrzucamy do kosza przede wszystkim własne pieniądze. Poza tym szkodzimy środowisku, bo każda tona wyrzuconej żywności emituje cztery tony dwutlenku węgla.