Kuchnia lubuska to wspaniała mieszanka tradycji staropolskiej oraz kresowej, w której historia przeplata się ze współczesnością. Ten rejon zawdzięcza swój wyjątkowy zlepek kulinarny ludziom, którzy przenosząc się tu po wojnie, przywieźli swe smaki z całej Polski. Kuchnia lubuska słynie z runa leśnego, zwłaszcza grzybów. Jej markowymi produktami są miód i wino.

REKLAMA

Produkty tradycyjne

Schab tradycyjny słubicki - jego receptura została przywieziona przez polską ludność przesiedloną z Kresów Wschodnich na ziemie lubuskie w XIX wieku. Mięso na schab słubicki pozyskiwane jest głównie ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej od hodowców z terenów ziemi lubuskiej. Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle pracochłonne, dlatego mieszkańcy lubuskiego przygotowują ją głównie na specjalne okazje - m.in. Boże Narodzenie czy wesela.

Kapusta kwaszona nadnotecka - tradycja jej produkcji kapusty kwaszonej we wsi Lipki Wielkie sięga lat sięga lat 60. Początkowo kapustę kwaszono tam tylko na własne potrzeby. Z biegiem lat, gdy powierzchnie upraw w tym rejonie wzrosły, zorganizowano we wsi skup warzyw, a następnie zajęto się na większą skalę produkcją kapusty kwaszonej. Odmiana kapusty białej "Kamienna głowa" używanej najczęściej do kwaszenia, uprawiana jest w tym regionie od 40 lat. Gleby potorfowe jak i mikroklimat Doliny Noteci nadają kapuście kwaszonej nadnoteckiej niepowtarzalny smak.

Strudel (strucla) - to duże, podłużne pieczywo, zawijane i nadziewane makiem, serem z cynamonem, marmoladą lub jabłkami. Na przekroju ciasto ma wygląd zbliżony do rolady. Z kolei jego zewnętrzny kształt przypomina wałek.

Paska Bukowińska (Pascha, Chleb Bukowiński) - Podobnie jak strudel jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich, którzy w XIX wieku wyemigrowali na wschód Karpat do Bukowiny Rumuńskiej. W latach 1945-1946 górale czadeccy wrócili w ojczyste strony i osiedlili się w zwartych grupach na Ziemiach Odzyskanych. Kontynuują oni tradycje regionalne i folklor swoich ojców, dziadów i pradziadów. Paska jako chleb weselny służący do błogosławieństwa pary młodej znajduje się na zdjęciach rodzinnych sprzed ponad 50 lat.

Lubuskie wino gronowe - Ziemie obecnego województwa lubuskiego od kilkuset lat słynęły z upraw winorośli, a o stolicy winiarstwa w Zielonej Górze mówiły kroniki już w 1314 r., choć z badań archeologicznych wiadomo, że tradycje winiarskie Zielonej Góry i okolic sięgają XII w. Wielowiekowa tradycja uprawy winorośli zrodziła różne obyczaje, m.in. obyczaj winobrania. Wiązał się on ze zbiorem w winnicach, czemu towarzyszyła huczna zabawa. Na ratuszowej wieży wieszano wieniec, który był sygnałem rozpoczęcia święta, biły również kościelne dzwony. Wszyscy udawali się do winnic i zbierali kiście winogron, aby zdążyć przed deszczami i nagłymi przymrozkami, które często nawiedzały Zieloną Górę. Obecnie Zielona Góra nadal kojarzona jest ze świętem winobrania, mimo że długo nie było w okolicach dużych, towarowych winnic. Od kilku lat zaczęły jednak się odradzać. Winiarze strzegą swoich przepisów, ale...

Lubuskie wino gronowe
Strudel
Schab tradycyjny slubicki
Paska Bukowińska
Kapusta kwaszona nadnotecka
Gołąbki na liściach winogronowych / Adam Górczewski / RMF FM
Reneta landsberska
Zupa niebecz

Potrawy regionalne:

Farszówki jenińskie - pierożki z soczewicą. Przepis z rodzinnego Podlasia do Jenina pod Gorzowem Wlkp. przywiozła i "doprawiła" Pani Regina Zagrywyj. Teraz ten przepis opanował cały Jenin, a za sprawa pań z tej miejscowości znany jest już nie tylko w Lubuskiem, ale nawet i zagranicą.

Reneta landsberska - Landsberg to niemiecka nazwa Gorzowa Wlkp. Za niemieckich czasów miasta rozkwitła uprawa jabłoni, której nazwa została do dziś. Jej owoce są najlepsze do szarlotki.

Lubuskie wino gronowe
Strudel
Schab tradycyjny slubicki
Paska Bukowińska
Kapusta kwaszona nadnotecka
Gołąbki na liściach winogronowych / Adam Górczewski / RMF FM
Reneta landsberska
Zupa niebecz
Gołąbki na liściach winogronowych - Gołąbki pojawiły się wraz z odradzaniem się winiarstwa i weszły na stoły głównie południowej części Lubuskiego. Można je przygotowywać zarówno ze świeżych, jak i ukiszonych liści winogronowych.

Lubuskie wino gronowe
Strudel
Schab tradycyjny slubicki
Paska Bukowińska
Kapusta kwaszona nadnotecka
Gołąbki na liściach winogronowych / Adam Górczewski / RMF FM
Reneta landsberska
Zupa niebecz
Zupa niebecz z kapustą - potrawa typowa dla Regionu Kozła, czyli pogranicza południowego Lubuskiego i Wielkopolski. Zupa zabielana z widocznymi małymi oczkami tłuszczu, kawałkami ziemniaków, włoszczyzny i mięsa oraz listkami pietruszki.

Lubuska kaczka faszerowana - kolejna potrawa, o której sławę smaku dbają gospodynie z Jenina.

Lubuskie wino gronowe
Strudel
Schab tradycyjny slubicki
Paska Bukowińska
Kapusta kwaszona nadnotecka
Gołąbki na liściach winogronowych / Adam Górczewski / RMF FM
Reneta landsberska
Zupa niebecz