Od 1 maja podrożeje chleb... krojony i pakowany. To jednak nie efekt wejścia Polski do Unii Europejskiej, ale ustawy o podatku VAT, podpisanej ostatnio przez prezydenta. Czyżby kolejny prawny absurd?
7-procentowa stawka VAT nadal będzie obowiązywać na tzw. pieczywo świeże, czyli jego cena nie powinna się zmienić. Natomiast chleb krojony zostanie obłożony stawką 22-procentową. Co na taką niespodziankę piekarze? Piekarze o niczym nie wiedzą...
Z rozróżnieniem chleba na świeży i krojony, pakowany zrobiło się prawdziwe zamieszanie. O klasyfikacji towarów decyduje opinia ośrodka klasyfikacji Głównego Urzędu Statystycznego w Łodzi.
Przedstawiciele GUS-u zapewniają RMF, że to nie oni podzielili chleb na świeży i pakowany. Uznali jedynie, że pieczywo świeże to takie, którego termin przydatności do spożycia nie przekracza trzech dni. Mówi Jan Latkowski z łódzkiego GUS-u:
Wygląda na to, że mamy kolejny prawny absurd. Wyjścia są dwa: albo zmienić ustawę o VAT albo klasyfikację towarów. Piekarze mogą też odwołać się do unijnej dyrektywy, która zakazuje stosowania różnych stawek podatku VAT do podobnych towarów