Fińscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika , że dzieci kobiet, które w czasie ciąży regularnie jadły czekoladę, są szczęśliwsze, bardziej ruchliwe, częściej się śmieją, a także są odważniejsze i bardziej otwarte na nowe sytuacje.
Lekarze fińscy przebadali ponad 300 kobiet - w czasie ciąży, po porodzie - oraz ich potomstwo. Odkryli znaczne różnice w zachowaniu dzieci. Okazało się, że wpływ miała na to właśnie czekolada – w zależności od tego, czy podczas ciąży ich matki, aby złagodzić stres, jadły słodkie kakaowe tabliczki czy nie.
Co dziwne, do odkryć naukowców sceptycznie podchodzą producenci czekolady. Ich zdaniem jest mało prawdopodobne, by poprawiające nastrój składniki były przekazywane przez ciężarne matki swym dzieciom. Zwracają też uwagę, że kojące działanie czekolady ma więcej wspólnego z psychologią niż zawartymi w tabliczce produktami.