Nurkowie, badający wrak szwedzkiego okrętu Kronan, który zatonął w 1676 roku u szwedzkich wybrzeży, w skarbcu zapewne spodziewali się raczej kosztowności, ale nie dziwnej masy, która według naukowców jest serem sprzed 340 lat. O sprawie pisze AFP.

REKLAMA

Would you eat this 340-year-old shipwreck cheese? https://t.co/CByN64jEbC pic.twitter.com/a0FjhjAwfd

HuffPostWeirdJuly 27, 2016

Wydzielająca intensywny zapach drożdży i sera roquefort zagadkowa substancja, która na pierwszy rzut oka przypomina foie gras, znajdowała się w szczelnym naczyniu na dnie morza.

Sądzimy, że jest to produkt mleczarski. W przeciwieństwie do pozostałych, uważam tę woń za dość przyjemną, czuć w niej życie - opowiadał Lars Einarsson, odpowiedzialny za misję badania wraku niedaleko wyspy Olandia.

Według badacza warunki konserwacji znaleziska były optymalne: Bałtyk jest słabo zasolony, a naczynie znajdowało się pod warstwą osadów chroniącą przed zniszczeniem.

Tajemnicza masa ma być teraz przekazana w celu zbadania uniwersytetowi rolniczemu w Uppsali.

Okręt Kronan zatonął 1 czerwca 1676 roku podczas bitwy floty szwedzkiej z flotami Danii i Holandii.

(abs)