Warzywa, soki, mięso, margaryna, chleb, przyprawy, a nawet jajka - to wszystko możemy przechowywać w domowej zamrażarce. Niektóre z tych produktów mają jednak ograniczony termin, w którym po zamrażaniu nadają się do jedzenia. Amerykanie zrobili więc zestawienie - co i jak długo możemy przechowywać w zamrażalniku.
Mrożenie pozwala zahamować rozwój bakterii w jedzeniu, więc termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża. Nie jest on jednak nieograniczony - część produktów można przechowywać zaledwie miesiąc, a część nawet przez rok. Ważny jest jednak sposób zamrażania i przechowywania. Jak wyliczyła amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, optymalna temperatura w zamrażalce to -18 stopni. Warto też pamiętać, że jedzenie powinno być zawinięte szczelnie z widoczną informacją, kiedy zostało zamrożone.
Na stronie freezerlabels.net pojawiło się specjalne zestawienie produktów z opisem, jak długo mogą one leżeć w naszych zamrażalkach (terminy podano w miesiącach).
I tak w dziale chleb i desery wymieniono:
- Chleb 2-3
- Ciasto na chleb 1
- Upieczone ciastka 6-8
- Ciasto bez polewy 2-3, z polewą 1
- Ciasta z owocami 2-4
- Sernik 2-3
- Upieczone muffiny 6-12
- Naleśniki 3
- Gofry 1
Mięso:
- Jagnięcina i cielęcina 9
- Kotlety wieprzowe 4-6
- Steki 6-12
- Gulasz wołowy 4-6
- Pieczeń wołowa 12
- Kurczak i indyk w całości 12
- Kurczak i indyk w kawałkach 9
- Podroby 3-4
- Szynka gotowana 2
- Szynka w puszce (otwarta) 1-2
- Kiełbasa 1-2
- Drób po przeróbce (np. nuggetsy) 1-3
Ryby i owoce morza:
- Ryba ugotowana na parze 6
- Ryba smażona 4-6
- Ryb wędzona 2
- Krewetki, mule, ostrygi 3-6
Nabiał:
- Masło 6-9
- Margaryna 12
- Serek wiejski 1
- Sery 6
- Lody 2
- Jogurt 1-2
- Jajka (bez skorupek) 1
Owoce i warzywa:
- Cytrusy 3
- Pozostałe owoce 9-12
- Orzechy 3
- Warzywa 8-12
Napoje (nie w szklanych butelkach):
- Mleko 3-6
- Sok wyciskany 6
- Sok z koncentratu 12
Pozostałe:
- Ugotowany ryż 3
- Ugotowany makaron 2
- Pizza 1-2
- Zioła 12
Wymieniono też produkty, których mrozić nie wolno: produkty pakowane próżniowo, jajka w skorupkach, jajka na twardo, kawa, majonez, śmietana, sałatki, dressingi, nieotwarte konserwy, płatki, jabłka, melony, bakłażany, sałata, ziemniaki (z wyjątkiem puree i frytek), piwo i napoje gazowane.