W Zakopanem trwa redyk, czyli uroczyste wyjście pasterzy z owcami na wypas. Oficjalna inauguracja sezonu pasterskiego odbyła się w ostatnią niedzielę kwietnia w sanktuarium Matki Boskiej w Ludźmierzu.
We wtorek, 3 maja, zakopiańscy bacowie, wraz ze swoimi stadami owiec, wyruszyli ze stolicy Tatr w kierunku górskich hal.
Pod koniec kwietnia marszałek województwa małopolskiego Witold Kozłowski wręczył góralom symboliczny czek na 1,8 mln zł. Dotacja z budżetu Województwa Małopolskiego za wypas kulturowy owiec trafi do 86 baców z Małopolski.
Województwo Małopolskie realizuje duży program Owca Plus, a jednym z komponentów tego programu jest tak zwany wypas kulturowy. Program będzie realizował Związek Podhalan, z którym mamy bardzo dobrą współpracę. Wypas to także wszystkie tradycje, które związane są w z pasterstwem, ale też ile przyjemności dla turysty, który pójdzie szlakiem górskimi i przy bacówce może się zatrzymać i skosztować żętycy czy oscypka - mówił marszałek Kozłowski.
Programem będzie objętych 86 baców, którzy łącznie wypasają 18 tys. owiec na cennych przyrodniczo górskich halach. Wypas kulturowy ma szczególne znaczenie na obszarach cennych przyrodniczo, np. na terenie parków narodowych. Wypas powoduje zwiększenie bioróżnorodności i chroni górskie polany przed zarastaniem.