Coś dla tych, którzy nie boją się kalorii i lubią białą kiełbaskę - ta zapiekana w cebulowo-śliwkowej konfiturze smakuje wybornie. W dodatku kusi miodem, kminkiem i cząbrem. Znakomicie spisze się w roli wielkanocnego dania.
Składniki:
- 4 kawałki białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- szklanka białej fasoli
- łyżka miodu
- 2 duże cebule czerwone
- suszone śliwki (pół szklanki)
- 2 łyżki masła
- przyprawy: cząber, kminek, sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania fasoli - moczymy ją około 8 godzin (maksymalnie do 12). Odsączamy, płuczemy w czystej wodzie, wlewamy nową - 2 szklanki (ilość wody musi być podwójna w stosunku do fasoli). Gotujemy pod przykryciem, ale na bardzo małym ogniu - około 60 minut.
Przygotowujemy konfiturę: cebulę obieramy, kroimy w pióra, solimy, by szybciej zmiękła. Smażymy na małym ogniu na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone śliwki. Następnie zwiększamy ogień, by cebula lekko się zarumieniła. W międzyczasie dodajemy pieprz, cząber i kminek.
W brytfance układamy kiełbaski. Smarujemy je musztardą i wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (z termoobiegiem). W czasie pieczenia obracamy kiełbaski na drugą stronę. Upieczone kiełbaski smarujemy miodem. Wykładamy na nie konfiturę cebulową ze śliwkami i fasolę. Naczynie pokrywamy folią aluminiową i wstawiamy znów do nagrzanego piekarnika - na około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.