Weekendowe, słodkie pałaszowanie czas zacząć. Skusicie się na jabłka z daktylami pod chrupiącą kruszonką, a może na aksamitny, rozpływający się w ustach mus czekoladowy? Te dwa desery są szybkie w przygotowaniu. A ich smak zadowoli najbardziej wybrednych łasuchów.
To deser, który fantastycznie smakuje "na ciepło". Przypomina szarlotkę, tyle że z dodatkiem daktyli, bardziej chrupiącą i szybszą w przygotowaniu.
Składniki: 5 łyżek mąki, 3 łyżki masła, garść płatków migdałowych, 1/3 szklanki cukru pudru, 4 jabłka, garść daktyli, łyżka miodu, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Obieramy jabłka, kroimy w plasterki. Przekładamy do rondelka i karmelizujemy około 5 minut razem z daktylami, miodem i cynamonem.
Przygotowujemy kruszonkę: łączymy ze sobą mąkę, cukier puder i masło. Ucieramy rękoma, do momentu aż powstaną okruchy, które nie kleją się do dłoni.
Jabłka i daktyle przekładamy do naczynia żaroodpornego/kokilek. Posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Deser grzechu warty! Puszysty, lekki, przy jego przygotowaniu można puścić wodze fantazji. Goździki i cynamon sprawią, że mus czekoladowy nabierze nieco orientalnego smaku. Bakalie - na przykład w postaci mielonych migdałów i orzechów włoskich nie tylko go urozmaicą, ale też pięknie udekorują całość.
Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady (w składzie minimum 70-procentowe kakao), 200 ml śmietanki kremówki 30-procentowej, 2 łyżki cukru pudru, jajko, po pół łyżeczki mielonych goździków, cynamonu i kardamonu, utarte migdały i orzechy włoskie do dekoracji.
Sposób przygotowania: Podzieloną na kostki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli na rondelku z wrzątkiem stawiamy miseczkę z połamaną czekoladą. W ten sposób czekolada szybko się topi). Do czekolady dodajemy przyprawy i mieszamy. W międzyczasie w rondelku ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Najlepiej, żeby śmietanka była schłodzona. Nie należy jej zbyt długo ubijać, bo może stracić puszystość. W drugiej misce ubijamy białko jajka. Następnie łączymy śmietankę z czekoladą, delikatnie i dokładnie mieszając. Potem dodajemy pianę z białek. Wymieszaną całość przelewamy do naczyń, w których będziemy podawać mus i wstawiamy do lodówki. Przed zaserwowaniem deseru, posypujemy całość bakaliami.
(mal)