Nasi najbliżsi krewni, szympansy, nieznacznie tylko różnią się od nas budową genetyczną, a żyją znacznie krócej, niż my, rzadko ponad 50 lat. Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli właśnie, że może za to odpowiadać drobna modyfikacja jednego genu.
Naukowcy z Kalifornii twierdzą na łamach czasopisma PNAS, że naszym atutem jest modyfikacja genu alipoproteiny E, która sprawia, że lepiej radzimy sobie z procesami zapalnymi i lepiej tolerujemy podwyższoną zawartośc cholesterolu w potrawach, które spożywamy, głównie w mięsie. Co ciekawe, wariant apoE3, który pojawil się u człowieka, może w podeszłym wieku działać na naszą niekorzyść, zwiekszając ryzyko miażdżycy i choroby Alzheimera. W ogónym rozrachunku jednak bardziej liczy się jego korzystne działanie w młodym wieku, kiedy pomaga nam uniknąc wielu chorób. Wygląda na to, że za jego sprawą mogliśmy naprawdę odróżnić się od małp i to w taki sposób, który dobrze nam zrobił.