Jemy nie tylko wtedy, gdy jesteśmy głodni. Jedzenie to dla nas często sposób na to, by się uspokoić, by poczuć się lepiej. Najnowsze badania pokazuja, że jedzenie może też łagodzić ból. Przekonują o tym na łamach "Journal of Neuroscience" naukowcy z Uniwersytetu w Chicago.
Prawdopodobnie chodzi o to, by w naturze - gdzie niełatwo o pożywienie - umożliwić nam i zwierzętom posilanie się w spokoju i wykorzystanie w pełni tego, co udało się znaleźć lub upolować. Problem w tym, że wspólcześnie w zamożnych społeczeństwach jedzenie jest łatwo dostępne a my - także w zwiazku z tym mechanizmem - mamy skłonnośc do przejadania się. Naukowcy z Chicago potwierdzili taki efekt w badaniach na szczurach. Zwierzeta, którym podawano kawałki czekolady lub posłodzoną wodę wykazywały opóźniona reakcję na bodźce cieplne. Nie było tego efektu, gdy zwierzęta dostawały do zjedzenia coś, co im nie smakowało. Wiedza na temat tego mechanizmu może nam się przydać choćby po to, by skuteczniej opierać się pokusie podjadania i rozwiązywania w ten sposób innych problemów. W naszej cywilizacji mniej jedzenia to więcej zdrowia i w sumie dłuższe życie...