Czujesz się zdenerwowany? Masz problemy ze stresem? Być może powinieneś posłuchać rady szwajcarskich naukowców i... jeść gorzką czekoladę. O jej kojącym wplywie na nasze nerwy pisze w najnowszym numerze czasopismo "Journal of Proteome Research".
O takich, czy innych korzystnych dla zdrowia składnikach czekolady słyszeliśmy już
wielokrotnie. Tym razem wyniki badan prowadzonych na grupie 30 ochotników potwierdziły,
że codzienne spożywanie 40 gramów gorzkiej czekolady przez dwa tygodnie znacząco zmniejszyło u nich poziom hormonów stresu. Wpłynęło też na przemianę materii w taki sposób, że czuli się mniej zdenerwowani. Zdaniem naukowców, to między innymi wynik działąnia występujących w czekoladzie antyutleniaczy. Cóż, do wyników badań sponsorowanych przez jeden z czołowych koncernw czekoladowych można dodać właściwie tylko tyle, że spożycie tego przyzmaku łagodzi też stres samych producentów czekolady. I o tym też warto pamiętać...