Szymon Marciniak w roli głównej. UEFA stanęła murem za polskim sędzią, potwierdzając, że słusznie nie uznał on bramki z rzutu karnego Juliana Alvareza z Atletico Madryt w meczu Ligi Mistrzów.

REKLAMA

UEFA potwierdziła w czwartek, że Julian Alvarez z Atletico Madryt dotknął piłki dwukrotnie podczas swojej próby w serii rzutów karnych w rewanżu z Realem Madryt w 1/8 finału Ligi Mistrzów. Sędzia Szymon Marciniak, po analizie VAR, nie uznał jego trafienia. Jednocześnie zapowiedziano rozmowy z FIFA i IFAB.

Atletico przegrało pierwsze spotkanie derbowe 1:2, a w rewanżu po 90 minutach prowadziło u siebie 1:0. Dogrywka nie przyniosła zmiany rezultatu, zaś w serii rzutów karnych Real zwyciężył 4-2. W ekipie Atletico pechowcami "jedenastek" okazali się Julian Alvarez i Marcos Llorente, a w Realu pomylił się tylko Lucas Vazquez.

W przypadku Alvareza doszło do niecodziennej sytuacji - zawodnik gospodarzy trafił do siatki, ale wcześniej... poślizgnął się. W efekcie dwukrotnie dotknął piłki i gol po analizie wideo nie został uznany przez Marciniaka.

More footage of Julian Alvarezs penalty.You decide if it was a double touch.pic.twitter.com/zpHZwnpRT0

atletiuniverseMarch 13, 2025

Sytuacja wzbudziła wiele emocji i komentarzy. Przedstawiciele Atletico zwrócili się z tą sprawą to UEFA, uważając, że rzut karny został "niesłusznie anulowany".

W czwartek europejska federacja potwierdziła jednak, iż Alvarez strzelił gola w nieprzepisowy sposób.

W oświadczeniu zawierającym nagranie tej sytuacji UEFA utrzymuje, że "chociaż (dotknięcie) było minimalne, zawodnik nawiązał kontakt z piłką nogą, którą wspierał, zanim ją kopnął, jak pokazano na załączonym nagraniu".

"Zgodnie z obecną zasadą (...) VAR musiał wezwać sędziego, sygnalizując, że gol nie powinien zostać uznany" - dodano.

Jednocześnie podkreślono, że "UEFA rozpocznie rozmowy z FIFA i IFAB (Międzynarodową Radą Futbolu odpowiedzialną za przepisy gry - red.), aby ustalić, czy przepis ten należy zmienić w przypadkach, gdy podwójne dotknięcie jest wyraźnie niezamierzone".

Statement on the VAR decision at last night's Atltico vs Real Madrid match:Atltico de Madrid enquired with UEFA over the incident, which led to the disallowance of the kick from the penalty mark taken by Julin Alvarez at the end of yesterdays UEFA Champions League match... pic.twitter.com/HlVU6KwCJD

UEFAMarch 13, 2025