W Zakopanem rozpoczął się wczoraj Festiwal Oscypka. Turyści mogą nie tylko skosztować tego góralskiego specjału, ale także podpatrzeć, jak się go przygotowuje. Można również zobaczyć, jak się doi i strzyże owce.
Dwudniowy festiwal odbywa się na placu pod Gubałówką. Towarzyszą mu występy góralskich zespołów muzycznych. W programie świętą poza degustacją regionalnych potraw i wszelkich odmian serów, przewidziano m.in. konkursy na najsmaczniejszy i najpiękniejszy oscypek.
W czasie festiwalu można również podpatrzeć, jak się strzyże owce. Najlepsi „fryzjerzy” są w stanie w ciągu jednego dnia zdjąć wełnę z 70 owiec. Jak przekonał się nasz reporter – góral Maciej Pałahicki, nie jest to łatwe. Posłuchaj:
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio
Festiwal Oscypka jest częścią "Tatrzańskich Wici" - imprezy, która odbywa się na Podhalu na przełomie lipca i sierpnia. W każdy weekend w gminach powiatu tatrzańskiego odbywają się koncerty, zabawy i spotkania promujące góralskie tradycje.