Ten krem chrzanowy to alternatywa dla wielkanocnego żurku czy białego barszczu - dla tych, którzy wolą dania bezmięsne. Gęsty, pikantny, posypany zielonym groszkiem.
Składniki:
1½ litra warzywnego bulionu (plus cała cebula z wywaru)
5 dużych ziemniaków
pół dużego selera
pieprz świeżo zmielony
sól
200 g świeżego, startego chrzanu
płaska łyżeczka majeranku
2 łyżki śmietany (np. 36-procentowej)
zielony, mrożony groszek
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - aż zmiękną. Dorzucamy obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki połówkę selera - gotujemy go około 15 minut. Warzywa odcedzamy i dodajemy do bulionu z cebulą. Całość miksujemy, aż powstanie gładki krem.
Do kremu dodajemy starty chrzan (wcześniej przekładamy go na sitko i przelewamy wrzątkiem) i gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu - około 15 minut.
Następnie doprawiamy: solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy zahartowaną śmietanę.
Chrzanową zupę-krem podajemy z ugotowanym groszkiem.
(mal)