Wybory wyborami, ale zjeść coś trzeba. Dziś chyba nie może obyć się bez spaghetti! 25 października przypada bowiem Światowy Dzień Makaronu. Zatem świętujmy!
Spaghetti alla putanesca to klasyka, którą zajadają się Włosi. I nikogo nie gorszy, że putanesca znaczy tyle, co... panienka lekkich obyczajów.
Prawdziwe spaghetti alla putanesca musi być pikantne. Jego główne składniki to: kapary, anchois, ostra papryczka (peperoncino), pomidory, czosnek i czarne oliwki. Mamy te składniki? To do dzieła!
Składniki na dwie porcje: 400 g makaronu spaghetti, 400 ml passaty pomidorowej lub 3 świeże pomidory, 8 filetów anchois, 2 łyżki kaparów, 3 łyżki pokrojonych oliwek, 3 ząbki czosnki, papryczka chili, 8 łyżek oliwy, natka pietruszki.
Przygotowanie: Na rozgrzaną (ale na małym ogniu!) oliwę wrzucamy pokrojony czosnek i po chwili dodajemy filety anchois. Chwilę podsmażamy, dokładamy papryczkę chili, mieszamy cały czas, przez około 3-4 minuty. Dodajemy passatę (lub pokrojone, obrane świeże pomidory). Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy oliwki i kapary. Zmniejszamy ogień, trzymamy wszystko na ogniu przez 5 minut. Następnie posypujemy wszystko natką pietruszki, mieszamy, zostawiamy na ogniu kolejne 2 minuty.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie - musi być al dente. Wyjmujemy z wody i od razu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy. Gotowe!
(mal)