Te słodkie i te słone. Te zdrowe i te zakazane: smaki dzieciństwa. Najczęściej wspominane z prawdziwym rozrzewnieniem. Zapytaliśmy o nie naszych dziennikarzy. Na pewno i Wy takie macie!
Smaki przywodzące na myśl szczenięce lata? Zupa pomidorowa babci, pierogi z jagodami, domowy budyń, i oczywiście... truskawki - to tylko niektóre pyszności wymieniane jednym tchem przez prezenterów Faktów RMF FM. Wśród nich także specjały... zakazane. Nasi dziennikarze gustowali w napojach gazowanych, a niektórzy... w paście do zębów. A jakich smaków nie znosili? Koniecznie zobaczcie:
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
A jaki smak Wam kojarzy się z dzieciństwem? Wpisujcie w komentarzach.
A na koniec - jeszcze bonus. Przepis na deser, który z dzieciństwem kojarzy się zapewne każdemu: lody. Koniecznie truskawkowe. Ich smak przypomni beztroskie lata.
Potrzebne składniki: 0,5 kg truskawek, 200 ml śmietanki kremówki 30-procentowej, laska wanilii, ok. 150 g drobnego cukru (mniej, jeśli owoce są bardzo słodkie!), 2 łyżki soku z cytryny;
Przygotowanie:Umyte, odszypułkowane truskawki wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę.
Truskawki posypujemy cukrem, ziarenkami świeżej wanilii, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystko miksujemy blenderem, a następnie dodajemy śmietanę.
Masę przekładamy do maszynki do lodów. Jeśli jednak jej nie mamy - nic straconego! Jest to jednak bardziej pracochłonne. Schłodzoną masę musimy umieścić w zamkniętym pojemniku, a następnie mrozić około 3-4 godzin. Nie można zapominać o mieszaniu masy co godzinę - dzięki temu pozbawimy jej kryształków lodu, nasz deser będzie gładki, a nie chrupiący.
(mal)