Brownie - amerykański klasyk. Z natury zakalec. Słodki, czekoladowy, mokry w środku. Zjesz - polubisz. I będziesz mieć ochotę na więcej!
Sekret naprawdę dobrego brownie tkwi w gorzkiej czekoladzie. Czyli takiej, która ma w sobie ponad 70 proc. kakao.
Samo przygotowanie brownie to małe miki! To przepis, którego nie można zepsuć.
Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 270 g), 200 g masła, 3 jajka, 120 g mąki, 250 g cukru pudru, szczypta soli, opcjonalnie: łyżeczka aromatu migdałowego.
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, przygotowujemy formę (20 na 30 cm), smarujemy ją tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia;
- 1 tabliczkę czekolady ścieramy na tarce, najlepiej na grubych oczkach i wstawiamy do lodówki;
- 2 tabliczki czekolady roztapiamy razem z masłem - wtedy nie ma ryzyka przypalenia (czyli
czekoladę i masło wkładamy do małego naczynia i umieszczamy je nad garnkiem z wrzącą wodą);
- ubijamy jajka z cukrem pudrem i ewentualnie z aromatem migdałowym - na puszysto; dodajemy po chwili masę czekoladową i miksujemy na małych obrotach;
- wsypujemy przesianą mąkę i sól, mieszamy;
- masę przekładamy do formy, posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika;
- pieczemy około 25 minut; odstawiamy do ostygnięcia.