Jedenaście organizacji z Mazowsza przygotuje ponad 100 tys. posiłków dla uchodźców z Ukrainy. Samorząd województwa przeznaczył na ten cel 2 mln zł.
Od początku inwazji rosyjskiej angażujemy środki i kierujemy wsparcie do uciekających przed wojną obywateli Ukrainy. Ten projekt ma szczególne znaczenie, zwłaszcza że jego uruchomienie zbiega się z prawosławnymi świętami wielkanocnymi. Chcemy zapewnić przynajmniej części z naszych gości wsparcie w postaci posiłków - mówi marszałek województwa Adam Struzik.
Przygotowaniem posiłków zajmą się mazowieckie podmioty ekonomii społecznej, które na co dzień prowadzą bary, restauracje lub w innej formie serwują żywność.
Jak informuje rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Marta Milewska w Warszawie posiłki wydawać będą: "Pierogarnia u Aniołów" prowadzona przez Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej (12 tys. posiłków), restauracja "Different" i Serdeczny Bar Mleczny prowadzona przez Fundację Pomocy Rodzinie "Człowiek w potrzebie" (12 tys. posiłków) oraz Spółdzielnia Socjalna "Kto Rano Wstaje" (12 tys. posiłków).
W subregionie radomskim będą to: Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych "Razem" prowadzące Restaurację "Różany Gościniec" (10 tys. posiłków), Przedsiębiorstwo Społeczne "Gospoda Jaskółeczka" (10 tys. posiłków) i Fundacja "Dobry Duszek" (8 tys. posiłków).
W subregionie siedleckim posiłki przygotują Spółdzielnia Socjalna "Czarny Bez" z Węgrowa (ok. 8,8 tys. posiłków) i Centrum Integracji Społecznej Caritas Siedlce (12 tys. posiłków).
Osoby z Ukrainy w północnej części województwa będą mogli liczyć na wsparcie żywieniowe od Grupy "AS", która swoją działalność prowadzić będzie w punktach w Mławie (10 tys. posiłków), Ciechanowie (10 tys. posiłków) i w Płocku (12 tys. posiłków).
Kolejnych 10 tys. posiłków przygotuje Spółdzielnia Socjalna Osób Prawnych "Centrum Usług Środowiskowych" w Drobinie, a 8 tys. posiłków - Spółdzielnia Socjalna "Na Wspólnej" z Ostrołęki.
Ja podkreśla urząd marszałkowski wszystkie organizacje mają odpowiednie warunki techniczne, zezwolenia, a także wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu i wydawaniu żywności. To jednocześnie miejsca, w których zatrudnienie znajdują osoby wykluczone społecznie.