W stołecznym ogrodzie zoologicznym urodziła się samiczka pudu południowego, drugiego najmniejszego jelenia świata. Zoo prosi o pomoc warszawiaków, by wybrali dla niej imię.
Niesamowita piękność przyszła na świat w stołecznym ogrodzie zoologicznym. Samiczka pudu południowego urodziła się 16 lipca.
Nie urośnie zbyt duża, ponieważ pudu południowy osiąga do ok. 40 cm w kłębie - poinformował w mediach społecznościowych stołeczny ogród zoologiczny.
Młoda pudu to córeczka Evy i Pitchu. Rośnie zdrowo i już można próbować wypatrywać ją na wybiegu.
"A to nie lada wyzwanie, ponieważ pudu to dość nieśmiały gatunek, który niespecjalnie kwapi się do dłuższych spacerów przed ludźmi, ale warto próbować" - zaznaczyło zoo.
Jak poinformowało zoo, trwa plebiscyt na imię dla młodej pudu. Do końca tygodnia, czyli do niedzieli 29 września włącznie, można wpisywać propozycje imion pod postem zamieszczonym na Facebooku.
W tym roku wszystkie zwierzęta urodzone w warszawskim zoo otrzymują imiona na literę p.
W następnej fazie plebiscytu, już w poniedziałek 30 września, opiekunowie wybiorą cztery imiona, które przejdą do głosowania półfinałowego zaplanowanego na przyszły tydzień.
Pudu południowy to mały ssak z rodziny jeleniowatych występujący w Ameryce Południowej. Jest niewiele większy od swojego kuzyna, pudu północnego, co czyni go drugim najmniejszym jeleniowatym świata.
Populacja pudu południowego stale się zmniejsza w wyniku utraty siedlisk. Obecnie gatunek ten znajduje się w kategorii bliski zagrożeniu.
Dorosłe samce ważą poniżej 15 kg i mają w kłębie zaledwie 30-40 cm, samice są o ok. kilograma lżejsze. Zwierzęta te mają stosunkowo długą sierść składającą się z charakterystycznych, pustych w środku włosów.
Umaszczenie jest zmienne sezonowo - od rudawocynamonowego w porze ciepłej po ciemnobrązowego zimą. U młodych, jak u wielu innych jeleniowatych, występują jasne plamki na bokach ciała.
Samce mają krótkie (ok. 7 cm), ostre, nierozdwojone poroże, które zrzucają w lipcu. Pudu południowy jest roślinożercą. Wyszukuje w lasach wysoko odżywcze części roślin – zjada liście, pąki i owoce z gałęzi krzewów.