Uniwersytet Warszawski ma nową jadłodzielnię. Powstała ona na Powiślu, w budynku uniwersyteckiej biblioteki przy ul. Dobrej.
Punkt jest dostępny w godzinach otwarcia biblioteki, czyli od 8.00 do 22.00. Lodówka społeczna stanęła w wejściu do pasażu handlowego, od strony ogrodów BUW.
W jadłodzielni można podzielić się z innymi osobami np. świeżymi owocami i warzywami, pasteryzowanymi przetworami lub szczelnie zapakowanym pieczywem.
Jedzenie nie może być popsute, nie zostawiamy też surowego mięsa czy surowych jajek, bo są to produkty, które szybko się psują. Najlepiej żeby były to produkty już przygotowane, opisane, szczelnie zamknięte - mówi Aleksandra Pawłowska, z miejskiego ruchu Foodsharing Warszawa.
Z produktów pozostawionych w punkcie może skorzystać każdy.
Jadłodzielnia powstała w BUW to trzeci punkt dzielenia się żywnością na Uniwersytecie Warszawskim. Podobne punkty istnieją już także na Wydziale Psychologii przy ul. Stawiki 5/7 oraz na Wydziale Socjologii przy ul. Karowej 18.