Rozpoczyna się sezon zbiorów jagody kamczackiej na polskich plantacjach. W czasie tego weekendu część sadowników zaprasza chętnych na jagodobranie. Zerwane przez siebie owoce można kupić nawet o połowę taniej niż w sklepach i na targowiskach.

Jagodobranie zaplanowane jest między innymi w Boglewicach w powiecie grójeckim na Mazowszu, w Opolu Lubelskim na Lubelszczyźnie oraz w miejscowości Mokra Prawa w województwie łódzkim. 

Tutaj znajdziesz dokładną listę miejsc, w których w czasie najbliższych weekendów organizowane są jagodobrania: http://polskiesuperowoce.pl/194404-trwaja-zbiory-i-samozbiory-jagody-kamczackiej

Dni otwarte na plantacji to wyjątkowy czas dla każdego plantatora. Wiele osób przyjeżdża na plantacje po raz pierwszy. Są zachwyceni jagodą. Owoc jest dla nich słodki. W tym roku, dla niektórych, nawet słodszy niż borówka. Goście prześcigają się w pomysłach na kulinarne wykorzystanie jagody - mówią Gosia i Piotr Poseł, plantatorzy z Nowej Wsi, prowadzący portal ZdroweJagody.pl.

Smak owoców jest unikatowy, jest kombinacją wielu innych gatunków owoców jagodowych - maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Balans między kwasowością a słodyczą sprawia, że ma kamczatka wiele zastosowań kulinarnych - dodają sadownicy. Przetwory jagody kamczackiej nigdy nie są za słodkie. Z wielkim powodzeniem robi się z niej soki, dżemy, lody, wina i nalewki. Jest też również doskonałym produktem dla cukiernictwa - dodają.

Witold Boguta, szef Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw zapowiada w rozmowie z RMF FM, że zbiory jagody kamczackiej otwierają na dobre sezon na polskie owoce. Jeszcze pod koniec czerwca pojawią się polskie maliny, a na początku lipca borówka amerykańska, która przez warunki pogodowe panujące wiosną może być opóźniona - dodaje.

Opracowanie: