​Do końca marca przyszłego roku opłata za wystawienie stolików przed lokalem ma wynosić jedynie połowę regularnej stawki za zajęcie pasa drogowego. W ten sposób władze Szczecina nadal chcą wspierać przedsiębiorców z branży gastronomicznej.

Propozycja nowych stawek znalazła się projekcie uchwały przygotowanym na najbliższą sesję Rady Miasta. To kontynuacja pomocowych rozwiązań dla szczecińskich gastronomików, wprowadzonych w maju 2020 r. w związku z pandemią Covid-19 i obowiązującymi obostrzeniami, które w ogromnym stopniu dotknęły tę właśnie branżę. 

Do tej pory opłata za zajęcie pasa drogowego pod ogródki gastronomiczne była obniżona o 90%, taka stawka obowiązuje do 30 czerwca 2022 r.

Gastronomicy mogą już prowadzić swoją działalność w pełnym zakresie, jednak wielu z nich wciąż nie odrobiło strat poniesionych w ciągu dwóch lat pandemii. Dlatego chcąc stworzyć warunki do poprawy i unormowania ich sytuacji ekonomicznej, miasto proponuje obniżenie od 1 lipca do 31 października bieżącego roku podstawowej stawki za zajęcie pasa drogowego pod ogródki gastronomiczne o połowę - mówi Paulina Łątka z biura prasowego urzędu miasta.

Taka ulga miałaby obowiązywać również każdego roku jesienią i zimą, tj. od 1 listopada do 31 marca, kiedy ogródki zwykle świecą pustkami. Oznacza to, że po przyjęciu uchwały szczecińscy gastronomicy, aż do przyszłej wiosny będą ponosić jedynie połowę regularnych opłat za ustawienie ogródków.


Dalsza część artykułu pod materiałem video: