Nadmorskie restauracje w większości polskich kurortów wypoczynkowych zostały już otwarte dla turystów. Na jakie ceny powinniście być przygotowani w tym sezonie letnim?

Właściciele nadmorskich restauracji i kawiarni, a także budek z jedzeniem przygotowują się intensywnie do pracowitych wakacji. 

Turyści mają już w tej chwili do wyboru różnorodne propozycje menu. Jednak ceny oferowanych smakołyków w porównaniu do zeszłego roku znacznie "skoczyły" do góry - podaje portal gs24.pl

Za gofra z bitą śmietaną i owocami trzeba zapłacić w tym sezonie od 16 do 20 złotych. Za lody świderki, w zależności od wielkości porcji 10, 12, bądź 13 złotych.

Z kolei za tradycyjny zestaw obiadowy składający się z ryby, frytek i surówki zapłacimy w tym roku około 38 złotych, w zeszłym roku była to cena od 25-30 złotych.

A ile w tym roku kosztuje 100 gram ryby?

  • pstrąg - 9 zł
  • mintaj - 10 zł
  • dorsz - 10 - 13 zł
  • halibut - 10 - 13 zł
  • łosoś - 14 - 20 zł
  • turbot - 15 zł 

W nadmorskich punktach gastronomicznych oferowane są również inne dania, np. za placek po węgiersku zapłacimy 27 złotych, a za pieczeń z karkówki z ziemniakami i surówką 28 złotych, schabowy z frytkami i surówką to wydatek 33 złotych.