Nadmorskie restauracje w większości polskich kurortów wypoczynkowych zostały już otwarte dla turystów. Na jakie ceny powinniście być przygotowani w tym sezonie letnim?
Właściciele nadmorskich restauracji i kawiarni, a także budek z jedzeniem przygotowują się intensywnie do pracowitych wakacji.
Turyści mają już w tej chwili do wyboru różnorodne propozycje menu. Jednak ceny oferowanych smakołyków w porównaniu do zeszłego roku znacznie "skoczyły" do góry - podaje portal gs24.pl
Za gofra z bitą śmietaną i owocami trzeba zapłacić w tym sezonie od 16 do 20 złotych. Za lody świderki, w zależności od wielkości porcji 10, 12, bądź 13 złotych.
Z kolei za tradycyjny zestaw obiadowy składający się z ryby, frytek i surówki zapłacimy w tym roku około 38 złotych, w zeszłym roku była to cena od 25-30 złotych.
- pstrąg - 9 zł
- mintaj - 10 zł
- dorsz - 10 - 13 zł
- halibut - 10 - 13 zł
- łosoś - 14 - 20 zł
- turbot - 15 zł
W nadmorskich punktach gastronomicznych oferowane są również inne dania, np. za placek po węgiersku zapłacimy 27 złotych, a za pieczeń z karkówki z ziemniakami i surówką 28 złotych, schabowy z frytkami i surówką to wydatek 33 złotych.