Trzecia edycja Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego - już w najbliższy weekend. Produkty zaprezentuje 12 winnic. Na dziedzińcach Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie będzie można posmakować również tradycyjnych wędlin, serów, przetworów.
Winiarskie święto na Pomorzu Zachodnim to już regionalna tradycja, zainicjowana w 2021 roku. Głównym organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, a partnerami - Stowarzyszenie Winnice Pomorza Zachodniego oraz Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie.
Wiemy, jak wielkim zainteresowaniem cieszy się to wydarzenie. Nie tylko w Polsce, ale także wśród miłośników enoturystyki z zagranicy. Już od piątku zapraszamy nie tylko na degustacje. Festiwal Wina to także koncerty, oraz prelekcje. Nasi winiarze opowiedzą, jak powstaje tak wspaniały produkt, którym możemy się teraz pochwalić na Pomorzu Zachodnim - zapowiada Anna Bańkowska, Członkini Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego.
Podczas trzeciej edycji Festiwalu Wina będzie można poznać ofertę aż 12 wytwórców zrzeszonych w Stowarzyszeniu Winnice Pomorza Zachodniego: Winnica Bekasiak, Winnica Binowo, Winnica Darłowo, Winnica Invictus, Winnica Kojder, Winnica Molias, Winnica Rajkowo, Winnica Sydonia, Winnica Tecławska Góra, Winnica Turnau, Winnica Zodiak, Skarb Templariuszy.
Ich ofertę uzupełnią stoiska regionalnych producentów przekąsek, takich jak rzemieślnicze sery, wędliny czy ryby.
Zamek często podczas swoich wydarzeń plenerowych czy jarmarków promuje produkty regionalne i ich wytwórców, bowiem szeroko pojęta kultura, to także kultura materialna, w tym dziedzictwo kulinarne. Jego promowanie wzmacnia tożsamość społeczną regionu, zwiększa atrakcyjność Pomorza Zachodniego, rozszerza jego ofertę turystyczną - podkreśliła Barbara Igielska, dyrektor Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
Pierwszy Festiwal Wina Pomorza Zachodniego odbył się w listopadzie 2021 roku. Kolejna edycja - w maju 2022 r. A tegoroczna - w kwietniu. Przesunięcie terminu ma związek z planowanymi pracami budowlanymi na dziedzińcach zamkowych.
Festiwal ma na celu promowanie produktów regionalnych, rozwój wiedzy na temat winiarstwa i enoturystyki, popularyzację szeroko pojętej kultury wina, w tym szczególnie zachodniopomorskich tradycji winiarskich oraz integrację branży winiarskiej.
Tradycja uprawiania winorośli na Pomorzu Zachodnim sięga XIII wieku. Zapoczątkował ją zakon cysterek sprowadzony w okolice Szczecina. Upraw zaniechano dopiero po II wojnie światowej. Na nowo podjęto je na początku XXI wieku, pomysł chwycił, a na przestrzeni ostatnich kilku lat powstały kolejne winnice. Obecnie na Pomorzu Zachodnim funkcjonuje już ponad 20 winnic, które zrzeszone są w Stowarzyszeniu Winnice Pomorza Zachodniego. Część to winnice duże i średniej wielkości, sprzedające swoje wyroby na stosunkowo szeroką skalę. Są też winnice małe, w których smak produkowanego trunku można poznać tylko będąc na miejscu. Powstają kolejne, w których posadzono dopiero pierwsze krzewy winorośli, więc na efekty prac w tych miejscach trzeba będzie jeszcze poczekać.
Największe zgrupowanie winnic w regionie występuje w niedalekiej odległości od Szczecina, na co wpływa tutejsze ukształtowanie terenu i panujący mikroklimat. Ale np. w Darłowie znajduje się winnica wysunięta najdalej na północ kraju.
Zamkowy weekend z winiarstwem rozpocznie się w piątek o godzinie 17. W sobotę festiwalowe wydarzenia będą odbywały się od godz. 13 do 23, a w niedzielę w godz. 13-19. Produkty będzie można degustować na miejscu, ale także zrobić zakupy.
Uczestnicy imprezy będą mogli na miejscu wypożyczyć kieliszek, przynieść swój własny lub kupić specjalny "festiwalowy".
Z każdym rokiem coraz więcej osób przychodzi z własnym, ulubionym kieliszkiem. Rośnie świadomość ekologiczna - komentuje Jacek Turnau, współwłaściciel największej na Pomorzu Zachodnim Winnicy Turnau.
Rośnie również wiedza na temat win. Podczas pierwszego Festiwalu dużo osób nie znało naszych produktów, dopytywało. A na drugim już wiele osób przychodziło po konkretne wino - wspomina Jacek Turnau. - Jako winiarze przygotowujemy się specjalnie na to wydarzenie. U nas, w Winnicy Turnau, w czwartek będziemy butelkować wino, żeby w weekend nie zabrakło.
Podczas weekendowego wydarzenia będzie można zdobyć fachową wiedzę dotyczącą szeroko rozumianego winiarstwa i enoturystyki. W programie m.in. wykłady na temat historii winiarstwa na Pomorzu Zachodnim, wytwarzania wina czy serwowania go w odpowiednim połączeniu z potrawami. Liczba miejsc na prelekcje jest ograniczona - obowiązują bezpłatne wejściówki, które podczas festiwalu otrzymać można na stoisku stowarzyszenia
Wstęp na wszystkie wydarzenia Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego jest bezpłatny.