Rekordowy mazurek w centrum Kalisza. Upiekli go cukiernicy z piekarni Społem. Do jego produkcji zużyto ponad 100 kg ciasta.
Ciasto - jak wyjaśnił prezes PSS Społem Piotr Zasuń - przygotowali cukiernicy z piekarni Społem przy ul. Obozowej w Kaliszu. Tam wcześniej upiekli bazę, którą na Główny Rynek pod ratusz dostarczyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Kaliszu.
Mazurek ułożono na specjalnie podwyższonych stołach, żeby był widoczny dla każdego.
Do jego produkcji zużyto ponad 100 kg ciasta. Powstał na bazie regionalnego przepisu związanego z tradycją kulinarną południowej Wielkopolski. Wykonano go z ciasta biszkoptowego. Dwa jego spody przełożono powidłami i masą kajmakową. Całość udekorowano bakaliami. Uroczyste zdobienie mazurka dokończyli prezydenci Kalisza Krystian Kinastowski i Grzegorz Kulawinek oraz prezes zarządu PSS Społem.
Wcześniej zakładano, że mazurek będzie miał 20 metrów. Ale podczas jego mierzenia okazało się, że ma dokładnie długość 33,71 m i 12 cm szerokości.
To jest niewątpliwie rekord na skalę kraju - powiedział prezes Zasuń. Wyjaśnił, że mazurek jest wąski, żeby było wygodniej go kroić i poczęstować nim stojące w kolejce dzieci z rodzicami oraz seniorów.