84 piekarnie otrzymały w tym roku certyfikat na wypiekanie prawdziwych, oryginalnych rogali świętomarcińskich. W Poznaniu trwają przygotowania do dnia 11 listopada i imienin patrona głównej ulicy centrum miasta - świętego Marcina.

W Poznaniu przyznano dziś certyfikaty piekarniom i cukierniom, które wypiekają tradycyjne rogale świętomarcińskie. 

Trwają przygotowania do dnia 11 listopada, czyli imienin świętego Marcina. Najlepsi poznańscy i wielkopolscy cukiernicy otrzymali certyfikaty, które pozwalają im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. 

Takimi zaświadczeniami może obecnie pochwalić się 84 wytwórców. Kolejnych 10 cukierni może je wkrótce uzyskać - trwają kontrole.

Certyfikaty wydawane są na trzy lata, ale proces produkcji smakołyków kontrolowany jest częściej, dlatego rogale mają zawsze taki sam doskonały smak. Dokument jest potwierdzeniem, że cukiernia może produkować chroniony geograficznie produkt, jakim jest rogal świętomarciński.

Od 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest "Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.

Przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie

Tradycyjne rogale świętomarcińskie muszą być przyrządzane według określonej procedury. Najważniejsze dwa składniki rogala to ciasto - obowiązkowo półfrancuskie - oraz nadzienie z białego maku i bakalii. Do tego oczywiście szereg dodatków. 

"Zasadniczy wpływ na ich wyjątkowy charakter mają ciasto i nadzienie, w skład którego wchodzi: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy. Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje, że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym, związanym z tradycją miejsca wytwarzania. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami decyduje o ostatecznym oraz wyjątkowym kształcie i wyglądzie rogala. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów" - przypomina poznański magistrat.

Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w Dniu Świętego Marcina średnio 250 ton rogali, natomiast przez cały rok 500 ton, czyli około 2,5 miliona sztuk.

Opracowanie: