Europejski Festiwal Smaku rozpoczyna się w Lublinie. To uczta dla ciała, ale i dla ducha. Musi tu być równowaga - mówi Waldemar Sulisz dyrektor i pomysłodawca festiwalu.

REKLAMA

Na Lubelszczyźnie mamy "prawdziwe jedzenie". Chcemy pokazać, że nasza ziemia jest nieskażona, uprawiamy zioła, ekologiczne uprawy warzyw. To bogaty ogród. Do tego mamy niesamowite zabytki, które karmią duchowo- to przenośnia do Aniołów. Stąd tegoroczne hasło "Ogrody aniołów" - wyjaśnia Sulisz.

Chcemy promować naszą świetną regionalną kuchnię. Zaproszone na pokaz mody gwiazdy seriali zjedzą później kolację, podczas, której być może pierwszy raz w życiu skosztują naszych potraw, takich jak piróg biłgorajski, czy jaglak. Pokażemy im jak smakują - potem będą ambasadorami naszej kuchni - dodaje.

Strefa ducha oprócz pięknych zabytków to również genialne koncerty. Duchowe wzmocnienie zapewnią Klezmerzy, młody wirtuoz akordeonu Miłosz Bahonko, czy w końcu Włodzimierz Nahorny.

Swoimi umiejętnościami kulinarnymi popiszą się m.in. lubelscy sportowcy. W piątek będzie gotował koszykarz Roman Szymański, w sobotę - lekkoatletka Sofia Ennaoui, a w niedzielę piłkarka ręczna Kinga Achruk. I jakby tego było mało, to na piątek zapowiedziała się też reprezentacja rugby.

Europejski Festiwal Smaku to również liczne stoiska z jedzeniem. Na placu przed ratuszem odbędzie się Jarmark Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na rynku starego miasta odbędzie się Jarmark Inspiracji, czyli 40 stoisk z pysznymi rzeczami.

Oprócz tego zaplanowano jarmark na ulicy Szambelańskiej (stare miasto) oraz Lubelskie Święto Cydru na błoniach pod zamkiem. Dodatkowo w weekend w budynku Lubelskiego Centrum Konferencyjnego odbędą się Targi kawy, czekolady i herbaty.

Chcemy w ciągu tych siedmiu dni trwania festiwalu opowiadać o tym, że prawdziwe jedzenie jest właśnie tutaj, w tym regionie. Jest to jedzenie roślinne, jedzenie oparte na bardzo starych recepturach, do tego niezwykle smaczne - mówi Waldemar Sulisz.

Wszystko będą dopełniać wystawy i spotkania. Szczegółowy program festiwalu poniżej