Łodzianie są dumni z zalewajki i właśnie pod takim hasłem do niedzieli w restauracjach serwowane są fantazyjne odsłony tej zupy. Jedna z niezwykle oryginalnych propozycji to zalewajka po... japońsku.
Już po raz czwarty marzec w Łodzi stoi pod znakiem zalewajki. Łódzkie Centrum Wydarzeń, portal Jemy w Łodzi i Monopolis przygotowali z tej okazji wyjątkowe atrakcje dla łodzian.
Święto zalewajki w tym roku przypada na tydzień od 18 do 24 marca. Nieważne, jaka jest pogoda - najbardziej łódzka zupa nadaje się na każdą porę roku, a nawet dnia (dawno temu łodzianie i mieszkańcy okolicznych wsi jadali ją bardzo często na śniadanie).
Jak co roku dla gości przygotowano Łódzki Szlak Zalewajki, czyli miejsca, w których każdego dnia zjeść można ukochaną zupę łodzian. Listę restauracji można znaleźć na stronie www.jemywlodzi.pl w specjalnej zakładce poświęconej zalewajcie.
Każdemu daniu towarzyszy opis, zdjęcie i cena. Wszystkie zaznaczone są również na interaktywnej mapie, dzięki czemu można bez trudu zaplanować "zalewajkową podróż" po mieście lub znaleźć restaurację najbliżej domu lub miejsca pracy - mówi Aleksandra Wiktorska z Jemy w Łodzi.
W tym roku partnerem głównym wydarzenia zostało bardzo łódzkie miejsce - Monopolis. To tam obędą się główne atrakcje akcji "Dumni z zalewajki".
Wraz z restauracją Przy Kominie organizatorzy zapraszają na specjalne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi. Motywem przewodnim będzie łódzka kuchnia, oczywiście z zalewajką w roli głównej.
Degustacja ma wyjątkowy charakter - jej ideą jest luźna atmosfera, dzielenie się jedzeniem przy wspólnym stole, a także poznawanie tajemnic związanych z kulturą kulinarną. Tym razem przewodnikami po świecie gastronomii będą: Aleksandra Pintara-Smoczyńska, szefowa kuchni restauracji Przy Kominie i Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi, współautorka dwóch książek kulinarnych poświęconych łódzkiej kuchni. Bilety na wydarzenie można kupić na stronie portalu.
W tym roku pokusę stanowi między innymi zalewajka w stylu japońskim, którą właściwie można nazwać łódzkim ramenem. Będzie ona dostępna przez cały tydzień w restauracji Sendai.
Specjalną zalewajkę przygotowała również restauracja Przy Kominie (obydwie znajdują się w Monopolis). Co ciekawe - szefowie kuchni zdradzą nam przepisy na wszystkie te dania. Zostaną one zaprezentowane w formie bezpłatnego e-booka opublikowanego w portalu Jemy w Łodzi.