Trzy tygodnie kulinarnych improwizacji, które będą mogli oceniać konsumenci i zostać krytykami kulinarnymi - tak zapowiada się festiwal kulinarny „Nowe smaki” w łódzkim Monopolis. Impreza startuje w piątek (22 kwietnia).
Goście festiwalu oceniać będą autorskie dania, które pojawią się w kartach jedynie na czas trwania imprezy. Festiwal "Nowe smaki" potrwa trzy tygodnie, a wielbiciele kuchni z różnych stron świata będą mieli do dyspozycji siedem łódzkich restauracji z Monopolis.
Organizatorzy wydarzenia zadbali także o to, aby łodzianie współtworzyli festiwal. Goście restauracji nie tylko wybiorą najlepszy smak czy obsługę, ale mogą również wcielić się w krytyków kulinarnych.
Chcemy oddać głos wszystkim pasjonatom jedzenia ze smakiem. Dlatego proponujemy formułę festiwalu, jakiej w Łodzi do tej pory nie było - podkreśla właściciel Monopolis - Krzysztof Witkowski. Obserwujemy wielkie zainteresowanie nietypowymi zestawieniami kulinarnymi, kuchnią azjatycką czy eksperymentalną. Jesteśmy przekonani, że goście "Nowych smaków" bez trudu poradzą sobie w nowej roli, oceniając zaproponowane dania niczym wytrawni eksperci kulinarni.
Wydarzenie zaczyna się piątek (22 kwietnia) i potrwa do 14 maja. Ogłoszenie zwycięzców "Nowych smaków" nastąpi podczas wielkiego pikniku na świeżym powietrzu 15 maja w Amfiteatrze Monopolis.
Na festiwalu o wygraną powalczą nie tylko restauracje, ale również smakosze. Organizatorzy przewidzieli liczne nagrody - w tym dwie wycieczki do kulinarnych stolic Europy: Paryża i Rzymu.