​Baleron sezonowany z Zaborowa przygotowany przez zakład Daniela Czapnika z pow. tomaszowskiego zdobył nagrodę główną w konkursie "Tygiel Smaków" organizowanym po raz 13. przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. O tytuł rywalizowało 28 producentów tradycyjnej żywności z Łódzkiego.

REKLAMA

Konkurs "Tygiel Smaków" po raz trzynasty zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. W tym roku o prestiżowy tytuł rywalizowało 28 producentów tradycyjnej żywności, którzy zgłosili 39 produktów w 7 kategoriach. Jak podały służby marszałka, główną nagrodę zdobył baleron sezonowany z Zaborowa, przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego.

Znamy laureatw Wojewdzkiego Konkursu Produktw Tradycyjnych Tygiel Smakw 2022Gwn nagrod zdoby baleron sezonowany z Zaborowa przygotowany przez Zakad Przetwrstwa Misnego Daniela Czapnika z #powiattomaszowski https://t.co/PixjxU6ADU pic.twitter.com/GqxPHrqUCI

lodzkiePLSeptember 16, 2022

To produkt dojrzewający, czyli przygotowany według najstarszej metody konserwacji, polegającej wyłącznie na zasoleniu mięsa. Żeby był dobry, wystarcza mu około dwunastu tygodni, ale potem z każdym dniem nabiera smaku i jakości - wyjaśnił Daniel Czapnik. Jak dodał, baleron, którym poczęstował jurorów, dojrzewał sześć i pół miesiąca.

Dla jego firmy był to już drugi "Tygiel Smaków". W 2013 roku statuetkę zdobyła jego wędzonka, a dwa lata wcześniej "Tygielkiem Smaków", czyli nagrodą przyznawaną w poszczególnych kategoriach, została nagrodzona szynka cygańska wędzona na gorąco.

Ważne nie tylko walory smakowe

Zgłoszone do konkursu produkty oceniała komisja, biorąc pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale także pierwsze wrażenie, czyli wygląd, sposób prezentacji i opakowanie. Premiowany był opis produktu, zwłaszcza to, czy użyto nazwy historycznej, ludowej lub regionalnej. Jury analizowało również skład - tu liczyło się, czy produkt wytwarzany jest z wykorzystaniem lokalnych surowców i czy można zidentyfikować pochodzenie poszczególnych składników od momentu ich powstania w gospodarstwie rolnym.

W różnych kategoriach konkursowych przyznano "Tygielki Smaków". Nagrodzono nimi:

  • kiełbasę krakowską suchą firmy Ar-Kos z pow. brzezińskiego (kategoria mięso świeże oraz produkty mięsne);
  • konfiturę z ałyczy Czesława Maszczyka z pow. piotrkowskiego (kat. orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce);
  • chleb żytni z kozieradką z PPHU Agnieszka Gajda-Sokołowska z pow. pabianickiego (wyroby piekarnicze i cukiernicze);
  • pierogi z kaszą gryczaną i grzybami firmy Kowal Aleksandry Kowalskiej z pow. zgierskiego (gotowe dania i przyprawy);
  • kwas chlebowy z żurawiną firmy EKO-NATURA Agnieszki Dadusz i Pawła Oleszczaka z pow. łaskiego (napoje);
  • twaróg firmy Rarytasy od Zawiasy z pow. sieradzkiego (sery i produkty mleczne);
  • miód koniczynowo-lipowy Pasieki Boży Dar Adama Wiklaka z Łodzi (inne produkty).

Celem konkursu "Tygiel Smaków" jest promocja produktów regionalnych z Łódzkiego, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, często z pokolenia na pokolenie, a także propagowanie wiedzy o żywności wysokiej jakości pochodzącej z regionu i wyszukiwanie lokalnych przysmaków, które mogłyby stać się jego kulinarną wizytówką.

W przeszłości nagradzane wyroby i potrawy często trafiały na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista ta liczy już ponad 150 pozycji.