30 wystawców, którzy prezentują piwa kraftowe, rzemieślnicze i regionalne z całej Polski - to trzon Targów Piw Regionalnych i Browarnictwa "Piwowary" w Łodzi. Dodatkowo można liczyć na poznanie oferty producentów miodów pitnych oraz rodzinnego browaru wiejskiego z Dolnej Bawarii. Impreza targowa w łódzkiej Hali EXPO zaczęła się dziś i potrwa do jutra.
Ten weekend (10-11 marca) to dziewiąta odsłona Targów Piw Regionalnych i Browarnictwa "Piwowary" w lubianej przez łodzian lokalizacji - hali Expo-Łódź przy Al. Politechniki 4. Wśród trzydziestki wystawców są m.in. browary kraftowe, rzemieślnicze i regionalne z całego kraju.
Piwowary powstały w związku z tzw. rewolucją piwną, czyli chęcią ludzi do edukacji i do poznawania świata piwnego. Targi są doskonałą okazją do smakowania różnorodności i aromatów dla miłośników złotego trunku oraz platformą wymiany doświadczeń dla osób, które chcą rozpocząć świadomą przygodę z wysokojakościowym piwem.
W tej edycji targów na miłośników sztuki browarniczej w programie czekają m.in.: profesjonalne szkolenie sensoryczne I i II stopnia, wyzwanie ostrości czy wykład na temat ciekawostek piwnych.
Wydarzenia na scenie głównej - piątek (10 marca):
- 17:00 - 17:45 - Degustacja komentowana: miody pitne
- 18:00 - 18:15 - Otwarcie targów
- 18:15 - 19:00 - Degustacja piw i czekolady
- 19:00 - 19:45 - Wyzwanie ostrości
- 20:30 - 23:00 - Muzyka na żywo
Profesjonalne szkolenie sensoryczne I stopnia (limitowana ilość miejsc) - piątek (10 marca) w godz. 17:00 - 21:00
- 1) Czym jest piwo i z czego powstaje - historia piwa oraz surowce piwowarskie
- 2) Szczegółowa charakterystyka surowców piwowarskich oraz ich wpływ na profil piwa
- 3) Omówienie podstawowych wad w piwie na podstawie 18 próbek FlavorActiV
- 4) Pytania kursantów
Wydarzenia na scenie głównej - sobota (11 marca)
- 16:00 - 16:45 - "Piwne kolekcjonerstwo"
- 17:00 - 17:45 - "Piwna rewolucja"
- 18:00 - 18:30 - "Główne wady w piwie, czyli co poszło nie tak"
- 19:00 - 19:45 - "Ciekawostki Piwne - 21 ciekawostek ze świata piwa"
- 20:30 - 23:00 - Muzyka na żywo
Profesjonalne szkolenie sensoryczne II stopnia (limitowana ilość miejsc) - sobota (11 marca) w godz. 14:00 - 17:00
- 1) Typologia stylów piwa - omówienie podziału oraz szczegółowe przedstawienie gatunków piwa
- 2) Jak degustować piwo? Co trzeba znać, a czego unikać przy profesjonalnej ocenie piwa?
- 3) Prezentacja arkusza oceny piwa według PSPD. Omówienie zasad oceny piwa
- 4) Degustacja kilku piw komercyjnych ze szczegółowym omówieniem wad oraz profilu smakowego
- 5) Pytania kursantów
Przez cały czas trwania targów do dyspozycji zwiedzających jest Strefa Gier Planszowych oraz strefa gastronomiczna "Food Trucków". "Piwowary" czynne są w godzinach: 15.00-24.00 (piątek) i w godzinach: 13.00-24.00 (sobota).