Z okazji Tłustego Czwartku pracownicy i studenci AGH wykorzystując zaplecze laboratoryjne swojej uczelni zbadali pączki. Do analizy wykorzystano między innymi mikroskopy, tomografy, rozdrabniarki czy skaning laserowy.

REKLAMA

Co kryją w sobie pączki? To postanowili sprawdzić naukowcy z krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej.

W AGH w Krakowie działa w sumie ponad 800 laboratoriów. Na 16 wydziałach oraz w jednostkach pozawydziałowych naukowcy pracują na co dzień z unikatową, często w skali kraju czy Europy, aparaturą.

Z okazji Tłustego Czwartku pracownicy i studenci AGH wykorzystując zaplecze laboratoryjne swojej uczelni zbadali pączki. Do analizy wykorzystano między innymi mikroskopy, tomografy, rozdrabniarki czy skaning laserowy.

Niecodzienne badania pączka zostały wykonane między innymi w: Laboratorium Mikro i Nano Tomografii (Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej), Laboratorium Geochemii Organicznej i Badań Środowiskowych (Wydział Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska), Laboratorium Badań Strukturalnych i Właściwości Mechanicznych (Wydział Metali Nieżelaznych), Laboratorium Tomografii Komputerowej (Wydział Inżynierii Lądowej i Gospodarki Zasobami), Laboratorium Analizy Biomarkerów (Wydział Informatyki, Elektroniki i Telekomunikacji).

Efekty zdjęciowe niecodziennych badań i analizy struktury pączków możecie zobaczyć poniżej.

Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe
Pączki pod mikroskopem, tomografem i rezonansem / AGH / Materiały prasowe