Po raz czwarty w stolicy Małopolski odbędzie się akcja "Przedświąteczny karp dla krakowian". Przez kilka dni w sześciu punktach miasta rozdawane będą porcje smażnego karpia, zupy grzybowej i kapusty z grochem. W sumie przygotowanych zostanie 10 ton jedzenia.
Na akcję zapraszamy wszystkich - podkreśla wiceprezydent Krakowa Andrzej Kulig. To bardzo sympatyczne, kulinarne wprowadzenie w atmosferę świąteczną, przedsięwzięcie zupełnie niekomercyjne. Chcemy dzielić się z mieszkańcami potrawami charakterystycznymi dla świat: zupą grzybową i smażoną rybą - mówił.
To nie jest akcja adresowana dla osób w potrzebie, ale trzeba sobie to wyraźnie powiedzieć, że gros z osób, które przychodzą skorzystać z poczęstunku, to osoby wymagające wsparcia albo szukające bliskości, kontaktu z drugim człowiekiem. Część z tych osób to osoby starsze, często z niepełnosprawnościami - zauważył dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie Witold Kramarz.
W tym roku trochę zmieniliśmy miejsca, żeby każdy łatwo mógł do nas dotrzeć. Nowe lokalizacje to pl. Inwalidów i Rynek Podgórski - mówił Bartłomiej Szczoczarz z gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, z którym rozmawiał Marek Wiosło.
Dodał, że przygotowanych zostało w sumie: 2 tony ryb, 3,5 tys. litrów zupy grzybowej i 3,5 tony kapusty z grochem oraz 1 tona pieczywa.
Będzie to okazja nie tylko do skosztowania smacznych potraw, ale też do wspólnego śpiewania kolęd.
Akcja rozpocznie się na Małym Rynku, w poniedziałek 4 grudnia.
Poczęstunki zorganizowane w sześciu miejscach rozpoczną się o g. 16.00. Odbędą się:
- poniedziałek, 4 grudnia - Mały Rynek
- środa, 6 grudnia - Rynek Podgórski
- piątek, 8 grudnia - rondo Mogilskie
- poniedziałek, 11 grudnia - parking przy pętli tramwajowej "Kurdwanów P+R"
- środa, 13 grudnia - plac Inwalidów
- piątek, 15 grudnia - Nowohuckie Centrum Kultury.