Gęsty, czereśniowy sos barbecue doda wyrafinowanego smaku najprostszym mięsnym potrawom. Świetnie smakuje na przykład z filetem z kurczaka.
Do sosu potrzebujemy: około 20 czereśni, puszki pomidorów, 150 g przecieru pomidorowego, 2 łyżeczek: oliwy z oliwek, octu, brązowego cukru, jednej cebuli, przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku, 1 łyżeczki sosu sojowego, musztardy i pieprzu cayenne.
Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pozostałe składniku. Gotujemy je na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 20-30 minut.
Filet z kurczaka posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy go w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem. Dodajemy wcześniej podgotowane, pokrojone w plasterki i posypane solą ziemniaki. Pieczemy je razem z kurczakiem przez około 25 minut.